29 / 03 / 2024

Vatandaşa ucuz kredi müjdesi! Araç, konut ve ihtiyaç kredisi faizlerinde flaş gelişme!

Vatandaşa ucuz kredi müjdesi! Araç, konut ve ihtiyaç kredisi faizlerinde flaş gelişme!

Resmi Gazetede yayımlanan karar doğrultusunda Türk Lirasına dönüşüm hesaplarında Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası'na (TCMB) faiz yetkisi verildi. Peki bu karar ne anlama geliyor? İşte ayrıntılar...



"VATANDAŞIN DAHA UCUZA KREDİ ALMASI DEMEK"

Bunu vatandaşa kredi olarak vereceği zaman bir iki puan da üzerine koyup bunu verecek. Kur korumalı mevduat sistemi ciddi anlamda getirileri olan bir sistemdir. Kurumlar vergisindeki istisna ile birlikte işletmelerden yoğun bir şekilde talep gelecek. 10 milyar doların üzerinde talep bekleniyor. Kurdaki dalgalanmanın durmasındaki ana sistem budur. Vatandaşın daha ucuza kredi alması demektir. İşletmelerin de daha ucuza kredi alması demektir.

Bu sistem kurların dalgalanmasını da engellemiş oluyor. Kurdaki stabilizasyon azalmış oluyor. İki tane ana getirisi vardır. Hem kurları stabil hale getiriyorsunuz bir taraftan da vatandaşın daha ucuza kredi almasının önünü açıyorsunuz. Bankalar mevduat toplamak pahalı, rekabet de var diyordu. Pahalıya mevduat topladığımız için daha pahalıya kredi vermek zorunda kalıyoruz şeklinde beyanları vardı. Doğal olarak bunun önüne geçilmiş oldu. Ben bu sistemi çok başarılı olarak görüyorum. Kurumlar vergisi istisnası getirilmesi sistemin önünü açtı. Vatandaş daha ucuza kredi kullanacaksa çok önceki dönemlerde alınmış bazı ihracat geliri olmayan firmaların döviz kredileri var. Bunların da TL'ye çevrilmesi lazım.

Vatandaş bankalardan daha ucuza finansman sağlamış olacak. Burada amaç kuru korumak hem de aynı zamanda bankaların vatandaşlara daha ucuza kredi sağlamasının önünü açmaktır. Bu düzenlemeyi önümüzdeki günlerde göreceğiz. Merkez Bankası üst sınır koyacaktır. Vatandaş daha ucuza mevduat topladığı için daha ucuza da finansman sağlayacak.


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön