25 / 04 / 2024

Vefat eden kişinin tapudaki taşınmazları nasıl öğrenilir? Ölen kişinin tapusu kime kalır?

Vefat eden kişinin tapudaki taşınmazları nasıl öğrenilir? Ölen kişinin tapusu kime kalır?

Miras yoluyla kalan veya kalacak olan mülklere dair vatandaşlar pek çok soru sormaktadır. Onlardan biri de tapudaki mallara dairdir. İşte bu detaylar!



MİRASÇI OLDUĞUM MALLARI NASIL ÖĞRENİRİM?

E-devlet üzerinden giriş yapıldıktan hemen sonra miras sorgulama bölümüne giriş yapılmalı ve karşınıza çıkan internet sitesi sayfasına vefat eden kişinin yani miras bırakanın Türkiye Cumhuriyeti Kimlik Numarası yazılarak sorgula işlemine başlayabilirsiniz.

İşte miras ve tapu işlemlerine dair merak edilip sorulan diğer sorular ve yanıtlar…

VEFAT EDEN KİŞİNİN TAPUDAKİ TAŞINMAZLARI NASIL ÖĞRENİLİR?

Vefat eden bir kişinin mal varlığının bulunduğu bankalara tek tek başvuru yapmak yerine bu kurumlara gerekli belgelerle başvuru yaparak taşınır ya da taşınmaz mal fark etmeden size miras kalan tüm mal varlıklarını tek seferde öğrenme imkanınız bulunmaktadır.

ÖLEN KİŞİNİN TAPUSU KİME KALIR?

Vefat eden kişinin çocukları ve karısı yaşıyor ise miras onlara kalıyor. Eğer hayatta değillerse kardeşlerine, annesine ve babasına kalmaktadır. Ölen kişinin kardeşlerinin, annesinin ve babasının da hayatta olmaması halinde ise miras yeğenlere kalır.

BABAMIN ÜZERİNDEKİ EVİ KENDİ ÜZERİME NASIL ALIRIM?

Mirasçılar ya da mirasçı, onlara miras kalmış olan evin tapusunu üzerine almak için başta veraset ilamı çıkarılır ve tüm bu gerekli olan belgeler ile tapu müdürlüğüne müracaat etmelidir. Miras olarak alınacak olan tapu için öncelik olarak taraflara ya da varsa temsilcilere ait olan kimlik belgeleri istenir bunlar temin edilir.

TAPDA 1/4 HİSSE NE DEMEK?

Ölen bir kişinin eşine miras 1/4 oranında geçer. Bu konuya örnek verilir ise, Eğer üvey nine ya da anneanneniz yaşıyorsa bu pay doğrudan üvey anneanneye geçer ya da üvey anneanneniz ölmüş ise burası önemli dedenizden sonra ölmüş ise o zaman bu 1/4 hisse üvey çocuklara geçmektedir. Miras elbirliği (iştirak halinde) mülkiyet olarak tapuya tescil ediliyor.

Bakan açıkladı! 1-2-3-4 çocuğu olan ailelere müjde! Dev yardım ücreti duyuruldu!

Bu illerde yaşayanlar yüksek maaşla işe başlayacak! MEB tam 42 bin personel alacak! Hemen başvurun!

 


Geri Dön