20 / 04 / 2024

Vekaletle ev satılır mı?

Vekaletle ev satılır mı?

Posta yazarı Tamer Heper, 'Beş katlı bir ev yapmıştım. Bu arada küçük oğluma, damadım banka kredisi kullanarak 50 bin TL verdi. Oğlum da 30 bin TL kredi çekmiş. Şimdi bu paraları ödemezsek evi satmakla tehdit ediyor. Bunu vekaleten yapabilir mi?' sorusunu yanıtladı.



Posta köşe yazarı Tamer Heper, bugünkü yazısında bir okuyucusunun 'Beş katlı bir ev yapmıştım. Bunlardan bir dubleksi küçük oğluma, bir dubleksi büyük oğluma bir daireyi de kızıma verdim. Bu arada küçük oğluma, damadım banka kredisi kullanarak 50 bin TL verdi. Oğlum da 30 bin TL kredi çekmiş ve yurtdışına temelli gitti. Şimdi bu paraları geri ödemediği gibi biz ödemezsek evi satmakla tehdit ediyor. Evi satacak olursa biz çok müşkülde kalırız. Bunu vekaleten yapabilir mi?' sorusuna cevap verdi. İşte Tamer Heper'in yazısı...

Vekaletle ev satılır mı?

Beş katlı bir ev yapmıştım. Bunlardan bir dubleksi küçük oğluma, bir dubleksi büyük oğluma bir daireyi de kızıma verdim. Bu arada küçük oğluma, damadım banka kredisi kullanarak 50 bin TL verdi. Oğlum da 30 bin TL kredi çekmiş ve yurtdışına temelli gitti. Şimdi bu paraları geri ödemediği gibi biz ödemezsek evi satmakla tehdit ediyor. Evi satacak olursa biz çok müşkülde kalırız. Bunu vekaleten yapabilir mi?

● M.T.

Okuyucumun problemi önemli. Onun için ihtimallere göre yanıt vermek, kendisini yanlış yönlendirmeye neden olabilir. Çünkü okuyucum bazı daireleri çocuklarına verdiğinden söz ediyor. Halk arasında ‘hadi oğlum gel, burada otur’ denildiğinde, ‘verme’ kabul edilir ama hukuken bu öyle değildir. Verme deyince gidip tapuda üzerine tescil edilmesi anlaşılır.

Peki bunu böyle anlamak için de yapılan binanın yani anayapının yasal prosedür içinde yapılmış olması ve üzerinde kat mülkiyeti mevzuatının tatbikinin mümkün olması şarttır. Böyle bir durumda yani yasal prosedür içinde yapılmış bir bina içindeki bir bağımsız bölüm evlada tapuda verilmişse, bu yerin maliki bu daireyi satabilir. Bu satış vekaleten de yapılır. Ama bu dairenin satışı tüm binanın satıldığı anlamına gelmez. Ancak binada kat mülkiyeti mevzuatı uygulanması imkanı yoksa, evlada bu daire tapuda satılamaz.

Daha çok akla gelen, evlada ‘hadi gir burada otur’ denilmiştir ama halk arasında ‘oğluna verdi’ diye nitelenir, fakat hukuken malik olunmaz. İşte bunun için dairelerin evlatlara ne yolla verildiğini bilmenin öncesinde, binanın hukuki durumunun bilinmesi şarttır. Netice olarak şöyle söyleyeyim: Şayet bir daire tapuda evlada verilmişse bunu satabilir ama bu evin tümünün satıldığı anlamına gelmez. Tapuda bağımsız bölümler oluşmamış, kat mülkiyeti mevzuatı söz konusu olmamışsa, binanın satışı mümkün olmayacaktır.


Geri Dön