26 / 04 / 2024

Veli Karademir: Müteahhitliği inşaattan anlayan kişiler yapmalı!

Veli Karademir: Müteahhitliği inşaattan anlayan kişiler yapmalı!

Konya Müteahhitler Birliği Başkanı Veli Karademir yaptığı açıklamada müteahhitlik kanununun en kısa zamanda çıkarılması gerektiğini belirterek, müteahhitliği inşaattan anlayan kişilerin yapması gerektiğini de dile getirdi




Kısa bir süre önce kurulan Konya Müteahhitler Birliği’nin  (KOMÜT) Başkanı Veli Karademir, birlikle ve inşaat sektörüyle ilgili bilgiler verdi. İlk olarak böyle bir birliği kurmaya neden ihtiyaç duydukları hakkında konuşan Karademir, “Çünkü; birlik olduğu zaman müteahhit arkadaşlar hep beraber hareket eder ve birliğin kurallarına uyarak olumsuz davranışlarda bulunmazlar. Birlik içerisinde bulunan müteahhitler vatandaşları kandırma, aldatma gibi davranışlar sergileyemez. Sergilerlerse birlikten dışlanırlar. Bunların dışında bir de; müteahhit arkadaşlar Konya’daki kamu ihalelerini alamıyorlar. Belki cesaretleri olmadığı için ihaleler alamıyor, belki de güçleri yetmiyor. Biz bu birliği kurarak hem müteahhitlerin vatandaşlar aleyhine davranmasını engellemek hem de bir aile gibi davranarak tek müteahhitin gücünün yetmediği ihaleleri birlikte alması için, daha iyi ve daha kaliteli bir şekilde hizmet vermek için yaklaşık 2 sene önce birliğimizi kurduk” dedi. 


“İNŞAATTAN ANLAYAN KİŞİLER MÜTEAHHİTLİK YAPMALI”


Birliğin hem toplum hem de müteahhitlere büyük faydalarının olduğunu ifade eden Karademir, “Şuanda birliğimize bağlı 400 civarında müteahhitimiz var. Konya genelinde ise bin civarında müteahhitimiz var. Özellikle son dönemde herkes müteahhit oldu. İnşaat sektörüne dışarıdan bakıldığında çok para olduğu düşünülüyor. Bu yüzden kasapta müteahhit olmak istedi, doktorlarda müteahhit olmak istedi. Ama çoğu da bu işin görüldüğü kadar kolay olmadığını anladı. İşin ehli olursan, inşaatın her alanından anlarsan müteahhitlikte başarılı olabilirsin. Eğer müteahhit inşaatla ilgili işin bütün alanlarından anlamazsa yanıltılır ve kalite de düşer. Bu yüzden müteahhitliği ehil olan kişiler yapmalı. İnşaat sektörünün içine girenler her şeyin güllük gülistanlık olmadığını anlayınca müteahhitliği bırakıyor. Bundan dolayı son günlerde müteahhitliği bırakanların sayısı da yavaş yavaş artıyor” diye konuştu.


“MÜTEAHHİTLİK KANUNU ÇIKARILMALI”


Müteahhitlik kanununun bir an önce çıkartılmasını istediklerini belirten Karademir, “Devlet yasal bir uygulamayı zorunlu kılsa, tüm müteahhitler eşit olarak görülse çok daha iyi olur. Avrupa her alanda en doğru olan neyse onu yapıyorsa, bizim ülkemizde de böyle olsun. Türkiye’de hem inşaat alanında hem de diğer alanlarda diğer ülkelere örnek olsun. Bizim müteahhitlikle ilgili okul açma, kurs verme gibi projelerimiz var. Çocuklarımız haftada iki gün okullarda eğitim alsın diğer günlerde de inşatta uygulamalı olarak işi öğrensin. İnşaatta çalışan insanlarımızın yaptıkları işle ilgili bilgileri artsın istiyoruz” ifadelerini kullandı. Karademir sektörle ilgili birçok proje çalışmalarının olduğunu, bu projeleri de hayata geçirerek birlik olarak en iyi hizmeti vermek için uğraşacaklarını söyledi.



Anadolu'da Bugün


Geri Dön