20 / 04 / 2024

Veraset ilanı kira almaya engel mi?

Veraset ilanı kira almaya engel mi?

Posta Gazetesi Ekonomi sayfası köşe yazarı Tamer Heper, bugün ki köşe yazısında miras için veraset ilanı almayanların mirasları üzerinden kira alma imkanının olup olmadığını açıklıyor. Tamer Heper'in köşe yazısı;



Biz dört kardeşe dört daireli bir apartman miras kaldı. İçinde kiracılar var ama kira ödemiyorlar. Biz henüz veraset ilanı almadık. Kiracılar bu dönemde kira ödemeden oturabilir mi? Biz ne yapmalıyız? •Z.D. 


Siz ne yapmalısınız? İlk önce veraset ilanı almalısınız. Veraset ilanı almak artık kolay, noterlerden bile almıyor. Ancak aile tablosu çok net olmayan hallerde noterler veraset ilamı veremiyor bu defa sulh hukuk mahkemesine başvurup oradan alıyorsunuz. Burada da işler çok uzun sürmüyor. Aile tablosu nüfus müdürlüğünden geldiğinde veraset ilamı çıkarılıyor. Bu ilk önerim. İkinci konuya geleyim. Kiracılar kira ödemeden oturabilir mi? Kiracıların kira ödemeden oturabileceği bir dönem yoktur. Kiracı kirasını öder. Kiralayanın ölmüş olması durumunda kira mirasçılarına ödenir. Burada biraz teknik bir konuya gireceğim. Kiralayanın ölmüş olması durumunda mirasçılar miras olarak kalan mallara iştirak halinde (elbirliği mülkiyeti) maliktirler. Miras kalan mallar konusunda payları belirlenmez. Bu nedenle de kiracüar kime ödeme yapacağı konusunda şüpheye düşebilirler. Ama bu dahi kirayı ödememe nedeni değildir. Mahkemeden 'tediye mahalli' dediğimiz, kiraların yatırılması için banka şubesi tayinini istemeleri gerekir. Şimdi bir başka önemli nokta: Sizin elinizde henüz veraset ilamı yok. Bu demek değildir ki siz mirasa henüz sahip değilsiniz. Siz mirasa sahipsiniz. Çünkü mirasçılar miras olarak kalan mallara, miras bırakanın ölümü anmda sahip olurlar. 

Siz bu binaya, miras bırakanınızın ölümü anmda sahip oldunuz, Peki kiraların ödenmediği dönemler ne olacak? Onlar kiracıların borç hanelerine yazüdı bile. 

Önümüzdeki günlerde hepsini toptan talep edeceksiniz ve ödenmezse icra takibi dahil gereken hukuki yollara başvuracaksınız. Alacağınız kiracüarm cebinde duruyor. Bakın iki satırlık sorudan ne problemler çıkabiliyor, hukuk böyle bir şey işte. 


Posta


Geri Dön