28 / 03 / 2024

Vergi borcu yapılandırma 2015!

Vergi borcu yapılandırma 2015!

Vergi yapılandırma hakkından yararlanmak için elektronik ortamda başvuru yapması yasak olup da bu şekilde başvuruda bulunan kimseler, borçlarını yapılandıramamıştı. Bu kimselere yeni bir hak tanındı. İşte vergi borcu yapılandırma 2015...



Vergi borcu yapılandırma 2015!

Emlak ve çevre temizlik vergisi dahil bazı alacak ve vergi borçları için Torba Yasa kapsamında af getirilmişti. Vergi borcunu yapılandırmak isteyen kimseler başvurularını 31 Aralık 2014 tarihine kadar yapmış olup, 2 Şubat'ta ise ilk taksit ödemeleri yapıldı.


Gelir İdaresi Başkanlığı vergi yapılandırmaları ile ilgili iç genelge yayımladı. Genelge ile; vergi borçlarının yeniden yapılandırılmasında, borçlu olunan her vergi dairesine ayrı ayrı başvuruda bulunması gerekirken tek vergi dairesine ya da borcunun bulunmadığı vergi dairesine başvuranlar ile yanlışlıkla internet üzerinden başvuru yapanlara yeni bir hak tanındı.


Yasa gereğince, muhtelif kanunlarda yer alan sorumluluk düzenlemeleri nedeniyle mirasçılar, kefiller, şirket ortakları, kanuni temsilcileri, yeminli mali müşavirler ve serbest mali müşavirler gibi amme borçlusu sayılan kişileri, yeniden yapılandırma hakkından yararlanmak için elektronik ortamda başvuru yapamıyorlardı. Ancak bu grupta yer alan mükelleflerin bir kısmının internet üzerinden başvuruda bulundukları, bu nedenle yapılandırma hakkından yararlanamadıkları tespit edildi. 


Birden fazla vergi dairesine borcu bulunan bazı mükelleflerin de her bir vergi dairesi yerine sadece birine başvurdukları için borçlarını yapılandıramadıkları belirlendi. 


Bu nedenle, 30 Nisan 2015 tarihine kadar başvuruda bulunmaları halinde bu kişilerin borçları yeniden yapılandırılabilecek.



Bazı alacakların 6552 sayılı kanun kapsamında yapılandırılmasına dair iç genelge!



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com




Geri Dön