29 / 03 / 2024

Yabancı bir vakfın ülkemizden tarım arazisi aldığı iddiaları mecliste!

Yabancı bir vakfın ülkemizden tarım arazisi aldığı iddiaları mecliste!

Yabancı bir vakfın ülkemizden tarım arazisi satın aldığı iddiaları meclis gündemine taşındı. Saadet Parti'li Karaduman, konuyla ilgili soru önergesi hazırladı...



Saadet Partisi Konya Milletvekili Abdulkadir Karaduman, yabancı bir vakfın ülkemizden tarım arazisi satın aldığı iddialarına ilişkin soru önergesi verdi. Karaduman, sorusunun Tarım Ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli tarafından yanıtlandırılmasını istedi.

Saadet Parti'li Karaduman, ''Aşağıdaki sorularımın Tarım ve Orman Bakanı Sayın Bekir Pakdemirli tarafından Anayasanın 98'inci ve İçtüzüğün 96 ve 99'uncu maddeleri gereğince yazılı olarak cevaplandırılmasını arz ederim'' diye konuştu.

Karaduman, açıklamalarına şu şekilde devam etti: ''Konya Milletvekili Genellikle tarım, gıda ve insan sağlığı konularıyla güdeme gelen bilgisayar programcısı Bill Gates'in Trakya dâhil ülkemizin birçok bölgesinde aracı firmalar üzeri tarım arazisi satın aldığı ile ilgili haberler ulusal basında yer almıştır. Bill Gates Vakfi Ortadoğu temsilcisinin 9 Aralık 2018 tarihinde Bakanlığınızı ziyareti ile ilgili bilgiler web sitenizde yer almaktadır. Ziyaretin ardından Gates Vakfı ve Bakanlığınız ortaklaşa çalıştay gerçekleştirmişti. 7 Mayıs 2019'da ise Gates Vakfi ve Dışişleri Bakanlığı arasında “Etki Hızlandırıcı Pilot Uygulama Belgesi” imzalanmış, bu belgenin "tarımsal kalkınma" alanında Bakanlığınızın Gates Vakfı'yla işbirliği yapmasını öngören bir belge olduğu belirtilse de içeriğiyle ilgili detaylı bilgiye ulaşılamamaktadır. Son zamanlarda insan sağlığını tehdit eden GDO'lu gıda ürünleri ve tohumların piyasadaki varlığı artmıştır. Bu durumun gıda ile ülkelerin kontrol edilmesi amacını gerçekleştirmek için çeşitli kuruluşlarca yaygınlaştırılmaya çalıştırıldığı bilinmektedir.''

Yabancı bir vakfın ülkemizden tarım arazisi aldığı iddiaları mecliste!

Saadet Partisi Konya Milletvekili Abdulkadir Karaduman'ın soruları:
1- Son bir yıl içerisinde ülkemizde dışarıya satılan toprak miktarı toplamda ne kadardır? Bu satışlar hangi tarihte kimlere yapılmıştır?

2- Bill Gates'in tarım arazisi satın almak için aracı olacak kullandığı kişi ve firmalar hangileridir? Bakanlığınız bunu tespit etmek için bir çalışma başlatmış mıdır?

3- Gates Vakfı'nın ülkemizdeki faaliyet alanı nedir? Tarımsal kalkınma konusunda bu vakfın ne tür çalışmaları vardır? Bu çalışmalar Bakanlığınızın bilgisi dâhilinde mi yapılıyor?

4- Gates Vakfı'nın ülkemizdeki faaliyetleriyle Bill Gates'in tarım arazisi satın alması arasında nasıl bir bağlantı bulunmaktadır?

5- Etki Hızlandırıcı Pilot Uygulama Belgesinin belirlediği çerçevede “tarımsal kalkınma” konusunda Bakanlığınızca yapılması zorunlu icraatlar nelerdir? 

Nuran AYDIN/Emlakkulisi.com


Geri Dön