24 / 04 / 2024

Yabancıların konutta tercihi Türkiye oldu!

Yabancıların konutta tercihi Türkiye oldu!

Mars Gayrimenkul kurucu ortağı Samet Hızalan yabancıya konut satışını kaleme aldı. İşte Hızalan'ın o yazısı...



Mars Gayrimenkul kurucu ortağı Samet Hızalan yabancıya konut satışını kaleme aldı. İşte Hızalan'ın o yazısı...

TÜİK verilerine göre, Türkiye genelinde konut satışları Kasım ayında bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 59,0 artarak 178 bin 814 oldu. Yabancılara yapılan konut satışları ise Kasım ayında bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 48,4 artarak 7 bin 363 ile rekor kırdı.

Yabancıların konutta tercihi Türkiye oldu!

Sınır şehirlerimizi alışveriş merkezine çeviren yabancılar, konut alımında da tercihlerini Türkiye’den yana kullandılar.

Barınma hakkının yüksek enflasyon, belirsizlik ve fırsatçılık  ile zorlu süreçler yaşadığımız şu günlerde yüksek ve değişken kiraların yanı sıra konut fiyatlarında da belirsizlik ve artış var. Ev bulamayan,  eğitimden uzak kalan öğrenciler, memleketine dönenler, hayat şartları her geçen gün zorlaşan bir ülke... Kiralık, satılık ev bulunamadığı, bulunsa da el yaktığı zorlu dönemlerden geçiyoruz.

Arz-talep dengesindeki bozulma, dövizdeki artış, ekonomide ki belirsizlik, gün geçtikçe artan nüfus, hammadde fiyatlarındaki artış, tedarik zinciri problemleri de diğer gerekçeler... Bütün bu faktörlerin etkisiyle son bir yılda artışın neredeyse yüzde yüzlere vardığı gayrimenkul fiyatları, ekonomik krizin sarstığı insanlar için bir başka hayati sorun haline geldi. Bir ay, bir hafta, hatta bir gün gibi kısa vadelerde yaşanan büyük dalgalanmalar toplumda büyük yankı uyandırıyor. Enflasyon, pandemi etkileri ve konut arzındaki yetersizlikten ötürü fiyatlardaki bu artış devam edecek gibi duruyor.

Yabancıların konutta tercihi Türkiye oldu!

Durum sadece konutta değil, gıda, enerji, hammadde ve birçok diğer tüketim malı sektöründe de aynı durum, bozulan dengelerin spekülatif beklentilere yol açması nedeniyle ulusal ekonominin bütününe yansımış durumda..
Ulusal ekonomide piyasalar şu anda çalışmıyor, z üreticiler spekülatif beklentiler nedeniyle mallarını pazara sunmakta kararsız.. Örneğin, vaktinden önce kira sözleşmesinin imzalanması ve ileride şiddetlenecek bir enflasyon karşısında kayıp yaşanacağı endişesiyle konut arzında ertelemeler söz konusu. Bu durum çok tipik bir hiperenflasyon endişesi. Bu endişeyi yaşayanlar olası kayıplara karşı kendilerini korumaya alma içgüdüsü ile hareket ediyor. Yüksek enflasyonun yarattığı en büyük tahribatlardan birisi de bu tür bozulan beklentiler ve spekülatif risk endişesi. Bu endişenin konut sektörü dahil olmak üzere tüm sektöre yansımaktadır.
 

Yabancıya gayrimenkul satışında 2022 hedefi yükseltildi!


Geri Dön