25 / 04 / 2024

Yabancıların tapu harcı 2018!

Yabancıların tapu harcı 2018!

Yabancı uyruklu kimseler, ülkemizde gayrimenkul sahibi olabiliyor. Peki, bu tapu işlemi için ne kadar harç ödemesi yapıyor? Yabancıların tapu harcı 2018 ne kadar?



Yabancı uyruklu kimseler, ülkemizde taşınmaz edinmesinde karşılıklılık şartı olmadan gayrimenkul sahibi olabiliyor. Ancak bu kimselerin  kanuni sınırlamalara uyması gerekiyor.

 

Bu sınırlamalara uyan yabancı uyruklu gerçek kişiler ülkemizde nitelik bakımından her türlü taşınmaz (Konut, İşyeri, Arsa, Tarla) edinebiliyor.

 

Kanuni sınırlamalar:

 

1) Yabancı uyruklu bir gerçek kişi, en fazla 30 hektar taşınmaz satın alabiliyor ve sınırlı ayni hak edinebiliyor.

 

2)Yabancıların askeri yasak bölgeler ve güvenlik bölgelerinde taşınmaz edinimi ve kiralaması mümkün olmuyor.

 

3)Yabancı uyruklu gerçek kişiler, özel mülkiyete konu ilçe yüz ölçümünün yüzde 10’una kadar taşınmaz ve sınırlı ayni hak edinebiliyor.

 

Yabancıların tapu harcı 2018

 

1) İlgili Belediyeden alınan ''Emlak Beyan Değeri''nden az olmamak üzere satış bedeli üzerinden, hem alıcı hem satıcı tarafından tapu harcı ödenir. (492 sayılı Harçlar Kanununa göre 2018 yılı için belirlenen tapu harcı oranı yüzde 2’dir.) (Binde 20)


2) Yöresel olarak belirlenen döner sermaye ücreti ödenir. Bu bedel 2018'de 103,50 TL olarak tahsil ediliyor.


3) Taşınmazın askeri ve özel güvenlik bölgeleri dışında kalıp kalmadığının Tapu Müdürlüğü tarafından yetkili komutanlığa sorulması aşamasında gerekirse Kadastro Müdürlüğünce hazırlanan harita için döner sermaye ücreti ödeniyor.

 

Türkiye'de yabancıların taşınmaz edinimi rehberi!


Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com

 


Geri Dön