24 / 04 / 2024

Yabancıya konut satışı yıl sonunda zirve yapacak!

Yabancıya konut satışı yıl sonunda zirve yapacak!

TÜİK tarafından açıklanan ekim ayı konut satışları verilerine göre, bu dönemde yabancıya konut satışında değerleme sistemindeki değişikliğin de etkisiyle yüzde 11 düşüş yaşandı. Peki sektör temsilcileri yabancıya konut satışıyla ilgili neler diyor? Yabancıya konut satışı artacak mı?



Yabancıya gayrimenkul satışında 20 Eylül tarihinde hayata geçirilen Otomatik Değerleme Sistemi’nin etkisi Ekim'de sınırlı kaldı. Dünya Gazetesi'nden Leyla İlhan'ın haberine göre; TÜİK tarafından açıklanan 2021 Ekim ayı konut satış istatistiklerine göre eylül ayında 6 bin 630 adetler seviyesinde kaydedilen yabancıya konut satışları Ekim ayında yüzde 11 oranında gerileyerek 5 bin 893 adet oldu.

Yabancıya konut satışı yıl sonunda zirve yapacak!

Yabancıya satış gerçekleştiren firmalar satışları azaltacağı sebebiyle sisteme tepki göstermişti. Sektöre göre ekspertiz raporlarının önceden alınması sebebiyle etki ekimde sınırlı oldu. Dün itibariyle uygulamada gerçekleştirilen düzenlemeyle artık seçmeli değerleme sistemi hayata geçirildi. 

Yabancıya konut satışı yıl sonunda zirve yapacak!

Yabancıya satışta yanlıştan dönüldü

Yabancıya yapılan satışlarla ilgili açıklamalarda bulunan Özyurtlar Holding Yönetim Kurulu Başkanı olan Tamer Özyurt, uygulamanın yabancıya yaptıkları satışları yüzde 80 oranında düşürdüğüne dikkat çekerek, “Ancak biz hala eylül ayında yapılan ekspertiz raporları ile satış yaptığımız için bu ay etki sınırlı kaldı. Bu konuda yanlış yapıldığı anlaşıldığı için yanlıştan dönüldü. Hafta sonu gelen ve dün itibariyle uygulanan yeni sistemle artık seçmeli model getirildi. Yeni sistemle isteyen otomatik değerlemeyi, isteyen başka değerleme şirketini seçerek çalışmaya devam edecek” diye konuştu. Özyurt, konut kredisi faizlerinin sınırlı düşmesi ve yalnızca kamu bankalarında uygulanması sebebiyle ipotekli satışlarda yükseliş beklemediklerine vurgu yaptı. Birinci elde konut metrekare maliyetlerinin 10 bin Türk Lirası, ikinci elde ise 5-6 bin Türk Lirası seviyesinde olduğunu, bu fiyatların tasarruf sahipleri ve yatırımcı için konut piyasasını cazip kıldığını belirten Özyurt, krediyle konut almanın dar gelirli için artık hayal olduğunu dile getirdi. 

Yabancıya konut satışı yıl sonunda zirve yapacak!

“Revizyon gelmese kayıplar yükselecekti”

Devreye giren otomatik değerlendirmenin yaklaşık 2 milyar Türk Lirası'nın üzerinden bir yabancıya satışı belirsizlik dönemine soktuğunu, dolayısıyla bu satışların pek çoğunun tapu devri olamadığı için rakamlara yansımadığını belirten Mars Investment İcra Kurulu Başkanı Hakan Bucak, “Böyle bakınca etkisi elbette olumsuz oldu. Ancak geçtiğimiz hafta otomatik değerleme sistemine bir ek revizyon yapıldı. Buna göre artık otomatik değerlemenin yanında 'alıcı veya satıcı' değerleme firması seçebilecek. Bu revizyonla birlikte de yabancı yatırımcıya konut satışında artış trendi devam edecek” açıklamasında bulundu.

Yabancıya konut satışı yıl sonunda zirve yapacak!

“Yılsonunda yabancıya konut satışı 55 bine çıkar”

Yabancılara satılan konutların, toplam konut satışları içindeki oranının tarihi bir seviyeye çıktığına, toplam satışlarda ise yeni bir rekor için geri sayım başladığına vurgu yapan İstanbul İnşaatçılar Derneği (İNDER) Başkanı Nazmi Durbakayım, “10 yıl önce yabancıların yıl boyunca satın aldığı konutların sayısı, yurt genelinde satılan toplam konut içinde binde 8 pay alırken, şimdi bu oran yüzde 3,9 seviyesine yükseldi. Ekim 2021 dönemi itibariyle toplam konut satışları içinde yabancılara yapılan konut satışının payı ise yüzde 4,3 oldu. Kasım 2021 döneminde yabancıya gerçekleştirilen toplam satışlarda yeni bir rekor seviyeye ulaşacağımızı düşünüyorum. Yılsonunu ise yaklaşık 55 bin adetlik satışla yeni bir zirvede kapatacağımızı öngörüyoruz” şeklinde konuştu. Faizde parasını tutan kişilerin en uygun fiyata peşin almaya yöneldiğinin altını çizen Durbakayım, fakat kredili satış için faizlerin yüzde 1 olan psikolojik sınırın altına düşürülmesi gerektiğini belirtti. 

Yabancıya konut satışı yıl sonunda zirve yapacak!

“Değerleme sistemi sektöre bir miktar fren yaptırdı”

Torkam Holding İcra Kurulu Başkanı Mahmut Dereli, yeni değerleme sisteminin sektörü bir miktar frenlediğini vurgulayarak, faiz oranlarındaki düşüşlerin piyasaya yansımalarının zaman aldığını, fakat esas etkinin faizlerin psikolojik sınırın altına düşürülmesiyle gerçekleşeceğini ifade etti. Genel satışların 1 milyon seviyesine yaklaştığına dikkat çeken Dereli, “Burada son 5 yılın ortalaması olan 1 milyon 300 bin bandının yakalanması önemli. Bu ortalama yakalandığında satışlar arttı diyebiliriz” diye konuştu.

Invest Grup Yönetim Kurulu Başkanı Bahattin Uçar, "250 bin dolara vatandaşlıkta ana hedef, ülkeye daha fazla para girişi sağlamak. Dolayısıyla yeni sistemle artık Türkiye’ye gelen paranın miktarı da düşmeyecek" diye konuştu. Piyasadaki faiz oranları düşse de hala psikolojik sınır olan yüzde 1’in çok üstünde olduğuna dikkat çeken Uçar, gayrimenkul fiyatlarının çok yükseldiğini bunun da kar marjını yükseltmesi sebebiyle pek çok yatırımcıyı piyasaya çekerek konut satışlarının yüksek seyretmesini sağladığını belirtti.

Yabancıya konut satışı yıl sonunda zirve yapacak!

2021 Ekim'de 137 bin 401 konut satıldı!

Konut satışlarında yabancıların payı giderek artıyor!

Konut satışları ivme kazandı!

Yabancıya konut satışında yeni hedef 10 milyar dolar!


Geri Dön