23 / 04 / 2024

Yapı kayıt belgesi iptali 2021!

Yapı kayıt belgesi iptali 2021!

Çalışmalarına devam eden Çevre ve Şehircilik Müdürlükleri imara aykırı yapılarla ilgili denetimlerini hızlandırdı. Peki yapı kayıt belgesi iptal edilen vatandaşlar ne yapacak? İşte yapı kayıt belgesi iptali 2021...



Yapı kayıt belgesi iptali 2021!

İmar barışı ile devletin ve vatandaşın uzlaşması, ruhsatsız ve ruhsata aykırı yapıların kayıt altına alınması amaçlanıyor. İmar barışı sürecinde, başvuru sahiplerine yapı kayıt belgesi veriliyor. Yapı Kayıt Belgesi verilen yapılarla ilgili olarak, İmar Kanunu ve Boğaziçi Kanunu’na istinaden verilen yıkım kararları ve tahsil edilemeyen idari para cezaları iptal ediliyor.

İmar barışının gündeme gelmesi ile birlikte yapı kayıt belgesinin alınması için çok sayıda başvuru yapıldı. Ancak işin esasında yapı kayıt belgesinin verilemeyeceği, imar barışından yararlanamayacak yapılar bulunmaktadır ve 3194 sayılı kanunun geçici 16. Maddesinde bu yapılarak tek tek belirtilmişti. İmar barışına girmeyen yapılar için yapı kayıt belgesine başvurulduğunda, yapı kayıt bedelinin süresinde ödenmesi halinde yapı kayıt belgesi başvuru sahiplerine verilmiş, ancak sonrasında gerçekleştirilen denetimler neticesinde yapı kayıt belgesi verilmesi işleminde kanuna aykırılık bulunduğu tespit edilen taşınmazların yapı kayıt belgeleri iptal edilmeye başladı.

Yapı kayıt belgesi iptali 2021!

Yapı kayıt belgesi iptali 2021

Yapı kayıt belgesi iptal edilen kişinin öncelikle idarenin bu işlemi yapılırken verilen idari işleminde bu beş idari unsurun bulunup bulunmadığını kontrol etmesi ve idari işlemin bu beş unsurdan birinde dahi aykırılık olduğunu belirlemesi durumunda idare mahkemesinde iptal davası açması gerekiyor. Bu davada idari yargı görevli bulup, taşınmazın bulunduğu yerdeki idare mahkemesi ya da bağlı bulunduğu idare mahkemesinde idari işlemin iptali davası açıldı. Yapı kayıt belgesi iptal edilen kişiler bu iptal kararına karşı süresi içerisinde iptal davası açmadığı durumunda ise bu karar kesinleşecek ve vatandaş aleyhine idari, hukuki ve cezai yaptırımların bulunduğu sıkıntılı bir süreç başlatılıyor.

Yapı kayıt belgesi iptali 2021!

Yapı kayıt belgesi iptal edilenler

Çalışmalarına devam eden Çevre ve Şehircilik Müdürlükleri imara aykırı yapılarla ilgili denetimler hızlandı. Yapılan denetimler sonucunda da yapı kayıt belgesiyle ilgili mağduriyet yaşayanların sayısı yükseldi. İmar barışından yararlanmak isteyen yüz binlerce kişinin yapı kayıt belgeleri mevzuata aykırı olduğu gerekçesiyle iptal edildi. Hatta çoğunun yapısıyla ilgili de yıkım kararı verildi. 

İmar barışı mağdurları para yatırmalarına rağmen yapı kayıt belgeleri mevzuata aykırı olduğu nedeniyle iptal edildi. Onlar ise sorunun bir an önce giderilmesini istiyor.

Yapı kayıt belgesi mağdurları 2017 yılının 12. ayına kadar olan yapılar için imar affı çıkarıldığını, sürenin 3 kez uzatıldığını, bir çok insanın 2017 yılının sonuna kadar başvurduğunu ancak 2018 yılına sarktığı için mağduriyet yaşadığını iddia etti.

Parasını yatıran insanların şimdi yıkımla karşı karşıya kaldığını söyleyen mağdurlar hükümetin bu mağduriyetin farkında olduğunu söyledi. Avukatların devreye girdiğini kaydeden mağdurlar herkesin beklentisinin 2019 Aralık'a kadar olanlar için yapı belgelerinin tekrar verilmesi olduğunu sözlerine ekledi.

Yapı kayıt belgesi iptali 2021!

2,5 milyon yapı yıkılabilir

İmar barışı için yaklaşık olarak 10 milyon yapı için başvuru yapıldı. Bu başvuruların yaklaşık olarak 2.5 milyonunun iptal edilmesi planlanıyor. Yapı Kayıt Belgesi iptal edilen yapılar, kaçak yapı statüsüne girdiğinden ilgili yapılar yıkım ve para cezasıyla da karşı karşıya.

İmar barışında 'yapı kayıt belgesi' krizi: 2,5 milyon yapı yıkılabilir!


Geri Dön