25 / 04 / 2024

Yapı kayıt belgesi iptaline karşı dava!

Yapı kayıt belgesi iptaline karşı dava!

Çalışmaları süren Çevre ve Şehircilik Müdürlükleri imara uygun olmayan yapılarla ilgili denetimlerine devam ediyor. Peki yapı kayıt belgesi iptal edilen vatandaşlar ne yapacak? Yapı kayıt belgesi iptaline karşı dava nasıl açılır? İşte tüm merak edilenler...



İmar barışı ile devletin ve vatandaşın uzlaşması, ruhsatsız ve imara aykırı yapıların kayıt altına alınması planlanıyor. İmar barışı sürecinde, başvuru sahipleri yapı kayıt belgesi alıyor. Yapı Kayıt Belgesi verilen yapılarla ilgili olarak, İmar Kanunu ve Boğaziçi Kanunu’na istinaden verilen yıkım kararları ve tahsil edilemeyen idari para cezaları iptal ediliyor.

İmar barışının gündeme gelmesiyle yapı kayıt belgesinin alınması için çok sayıda başvuru yapıldı. Ancak işin esasında yapı kayıt belgesinin alınamayacağı, ve 3194 sayılı kanunun geçici 16. Maddesinde bu yapılarak tek tek açıklanmıştı. İmar barışı kapsamına alınmayan yapılar için yapı kayıt belgesine başvuru yapıldığında, yapı kayıt bedelinin süresinde ödenmesi durumunda yapı kayıt belgesi başvuru sahiplerine verildi, ancak sonrasında yapılan denetimlerde yapı kayıt belgesi verilmesi işleminde kanuna aykırılık bulunduğu tespit edilen taşınmazların yapı kayıt belgeleri iptal edildi.

Yapı kayıt belgesi iptaline karşı dava!

Yapı kayıt belgesi iptal edilenler ne yapacak?

Yapı kayıt belgesi iptal edilen kişinin öncelikle idarenin bu işlemi yapılırken verilen idari işleminde bu beş idari unsurun bulunup bulunmadığını öğrenmesi, ve idari işlemin bu beş unsurdan birinde dahi aykırılık olduğunu tespit etmesi halinde idare tarafından iptal davası açması gerekiyor. Bu dava ile yargı görevli bulup, taşınmazın bulunduğu yerdeki idare mahkemesi ya da bağlı bulunduğu idare mahkemesinde idari işlemin iptali davası açıldı. Yapı kayıt belgesi iptal edilen kişiler bu iptal kararına karşı süresinde iptal davası açmadığı durumunda ise bu karar kesinlik kazanacak ve vatandaş aleyhine idari, hukuki ve cezai yaptırımların bulunduğu sıkıntılı bir süreç başlatılıyor.

Yapı kayıt belgesi iptaline karşı dava!

Yapı kayıt belgesi iptaline karşı dava

''Yapı kayıt belgesi iptaline karşı dava nasıl açılır?'' sorusunun cevabı belli oldu. İmar barışı mağdurları para yatırmalarına karşı yapı kayıt belgeleri mevzuata aykırı olması nedeniyle iptal edildi. Onlar ise sorunun bir an önce giderilmesini talep ediyor. Yapı kayıt belgesi mağdurları 2017 yılının 12. ayına kadar olan yapılar için imar affı çıkarıldığını, sürenin 3 kez uzatıldığını, bir çok insanın 2017 yılının sonuna kadar başvurduğunu ancak 2018 yılına sarktığı için mağduriyet yaşadığını iddia etti. Parasını yatıran insanların şimdi yıkımla karşı karşıya kaldığını söyledi.

Yapı kayıt belgesi iptaline karşı dava!

İmar barışında 'yapı kayıt belgesi' krizi: 2,5 milyon yapı yıkılabilir!


Geri Dön