24 / 04 / 2024

Yapı Kayıt Belgesi kalıcı İmar hakkı sağlar mı?

Yapı Kayıt Belgesi kalıcı İmar hakkı sağlar mı?

İmar barışı kapsamında mevzuata aykırı yapılara yapı kayıt belgesi alınabiliyor. Peki, Yapı Kayıt Belgesi kalıcı İmar hakkı sağlıyor mu?



31 Aralık 2017 tarihinden önce yapılmış yapıları kapsayan imar barışı kapsamında yapı kayıt belgesi alınabiliyor. Başvurular e-Devlet üzerinden yapılıyor.

Yapı Kayıt Belgesi alınan yapılarda İmar Kanunu’na göre alınmış yıkım kararları ve idari para cezaları varsa iptal ediliyor. Yapı Kayıt Belgesi alan yapılara su, elektrik ve doğalgaz bağlanabiliyor. 

Yapı Kayıt Belgesi aldıktan sonra maliklerin tamamının muvafakatı ile tapuya müracaat edilerekve yapı kayıt belgesi için ödenen bedel kadar ilave ödeme yaparak, cins değişikliği ve kat mülkiyeti tesis edebiliyor. 

Tapuda işlem yapılırken yapının mevcut durumunu gösterenproje istenecek ve bu projenin Yapı Kayıt Belgesindeki bilgilerle uyumlu olması aranıyor. Bu yüzden Yapı Kayıt Belgesi müracaatında yapıa ilişkin bilgilerin doğru girilmesi gerekiyor.

Müracaatlar 31 Ekim 2018 tarihine kadar yapılabiliyor. Yapı kayıt belgesi bedelinin ise 31 Aralık 2018 tarihine kadar yatırılması gerekiyor. Peki, Yapı Kayıt Belgesi kalıcı İmar hakkı sağlar mı?

Yapı Kayıt Belgesi kalıcı İmar hakkı sağlar mı?

Yapı Kayıt Belgesi, yapının yeniden yapılmasına veya kentsel dönüşüm uygulamasına kadar geçerli oluyır.

Yapı Kayıt Belgesi İmar açısından ekstra bir hak sağlamıyor, müktesep oluşturmuyor. Yapı kayıt belgesi düzenlenen yapıların yenilenmesi durumunda yürürlükte olan imar mevzuatı hükümleri uygulanıyor.,

İmar barışı gecekonduları kapsıyor mu?


Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com

 


Geri Dön