25 / 04 / 2024

Yapı kayıt belgesi ne zaman verilecek?

Yapı kayıt belgesi ne zaman verilecek?

Yapı Kayıt Belgesi 31 Aralık 2017 tarihinden önce yapılmış yapılar için imar barışına başvurularak alınabiliyor. Peki, yapı kayıt belgesi ne zaman verilecek?



Yapı kayıt belgesi, imar barışı kapsamında mevzuata aykırı yapılar için alınabiliyor. Yapı Kayıt Belgesi 31 Aralık 2017 tarihinden önce yapılmış yapılar için veriliyor. Yapı kayıt belgesi için 31 Ekim 2018 tarihine kadar başvuru yapılabiliyor. 

Bedel ise 31 Aralık 2018 tarihine kadar ödenebiliyor. Kanunen Bakanlar Kurulu başvuru ve ödeme süresini bir yıla kadar uzatmaya yetkili oluyor. 

Yapı Kayıt Belgesi için yapı maliklerinden herhangi birisi veya vekili tarafından, e-Devlet üzerinden Yapı Kayıt Sistemindeki Yapı Kayıt Belgesi formunun doldurulması suretiyle müracaatta bulunulabileceği gibi kurum ve kuruluşlara başvurulmak suretiyle de müracaatta bulunulabiliyor.

Müracaatın e-Devlet üzerinden yapılması durumunda, Yapı Kayıt Belgesi formunun eksiksiz olarak doldurulmasından ve Yapı Kayıt Belgesi bedelinin yatırılmasından sonra, Yapı Kayıt Sistemi tarafından oluşturulan Yapı Kayıt Belgesi talepte bulunan yapı sahibince e-Devlet üzerinden alınıyor.

Peki, yapı kayıt belgesi ne zaman verilecek?

E-devlet üzerinden başvurunun tamamlanması halinde, 24 saat içinde başvuru işleme alınacak. Başvurunuz alındı bilgisi ve ödemeniz gereken miktar SMS ile cep telefonunuza ve e-devlet kapısında kayıtlıysa e-posta adresinize gönderilecek.

Başvurunuz alıntıktan sonra ihtiyaç duymanız halinde ilgili başvurunuzu bir kereye mahsus olmak üzere güncelleyebilirsiniz. 

Ödemenizi Bakanlığın ilan ettiği bankanın ilgili hesap numarasına banka şubesinden veya internet bankacılığı aracılığı ile gerçekleştirebilirsiniz. 

Sistem tarafından yapılan kontrollerin ardından yapı kayıt belgesi oluşturuluyor. Bu aşamada belgenizin oluşturulduğu bilgisi SMS ile cep telefonunuza ve e-devlette kayıtlıysa e-postanıza iletiliyor.

Adım adım imar barışı başvuru süreci!

Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com

 


Geri Dön