19 / 04 / 2024

Yapı kayıt belgesi ne zamana kadar geçerli?

Yapı kayıt belgesi ne zamana kadar geçerli?

İmar barışında müracaatlar 31 Ekim 2018 tarihine kadar yapılabiliyor. Peki, imar barışı kapsamında alınan yapı kayıt belgesi ne zamana kadar geçerli oluyor?



İmar barışında müracaatlar 31 Ekim 2018 tarihine kadar yapılabiliyor. Yapı kayıt belgesi bedelinin ise 31 Aralık 2018 tarihine kadar yatırılması gerekiyor. 

İmar barışına e-devlet kapısından müracaat edilebiliyor.  Yapı Kayıt Belgesi için yapı maliklerinden herhangi birisi veya vekili tarafından, e-Devlet üzerinden Yapı Kayıt Sistemindeki Yapı Kayıt Belgesi formunun doldurulması suretiyle müracaatta bulunulabileceği gibi kurum ve kuruluşlara başvurulmak suretiyle de müracaatta bulunulabiliyor.

Yapı Kayıt Belgesi bedeli, yapının bulunduğu arsanın 29/7/1970 tarihli ve 1319 sayılı Emlak Vergisi Kanununa göre belirlenen emlak vergi değeri ile yapının yaklaşık maliyet bedelinin toplamı üzerinden, konutlarda yüzde üç, ticari kullanımlarda yüzde beş oranında hesaplanarak ödeniyor.

Bu belge alındıktan sonra kat mülkiyetine geçilmesi durumunda kendi bağımsız bölümünü satılabiliyor. Peki, yapı kayıt belgesi ne zamana kadar geçerli oluyor?

Yapı kayıt belgesi ne zamana kadar geçerli?

Yapının yeniden yapılmasına veya kentsel dönüşüm uygulamasına kadar geçerli oluyor. Yapı Kayıt Belgesi İmar açısından ekstra bir hak sağlamaz, müktesep oluşturmuyor.

Yapı kayıt belgesi düzenlenen yapıların yenilenmesi durumunda yürürlükte olan imar mevzuatı hükümleri uygulanıyor.

Yapı kayıt belgesinin kullanım yerleri!


Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com

 


Geri Dön