28 / 03 / 2024

Yapı ruhsatı kimin adına düzenlenir?

Yapı ruhsatı kimin adına düzenlenir?

İmar Kanunu kapsamına giren bütün yapılar için belediye veya valiliklerden yapı ruhsatı alma zorunluluğu bulunuyor.Peki yapı ruhsatı kimin adına düzenlenir? diye merak ediyorsanız cevabı haberimizde...




Yapı ruhsatı kimin adına düzenlenir?


Bir yapı, kuruluş veya kişilerce, kendilerine ait tapusu bulunan arazi, arsa veya parsellerde, kendisine ait tapusu bulunmamakla beraber kamu kurum ve kuruluşlarının vermiş oldukları tahsis veya irtifak hakkı tesis belgeleri ile imar planı, yönetmelik, ruhsat ve eklerine uygun olarak yapılabiliyor. İmar Kanunu kapsamına giren bütün yapılar için belediye veya valiliklerden yapı ruhsatı alma zorunluluğu bulunuyor.


Ruhsatı alınmış yapılarda herhangi bir değişiklik yapılmak isteniyorsa yine yapı ruhsatı almak gerekiyor. Böyle durumlarda bağımsız bölümlerin brüt alanı artmıyorsa ve niteliği değişmiyorsa ruhsat için hiçbir vergi, resim ve harç alınmaz.


Derz, iç ve dış sıva, boya, badana, oluk, dere, doğrama, döşeme ve tavan kaplamaları, elektrik ve sıhhi tesisat tamirleri ile çatı onarımı ve kiremit aktarılması ve yönetmeliğe uygun olarak mahallin hususiyetine göre belediyelerce hazırlanacak imar yönetmeliklerinde belirtilecek taşıyıcı unsuru etkilemeyen diğer tadilatlar ve tamiratlar ruhsata tabi değildir.


Yapı ruhsatı kimin adına düzenlenir?


Yapı ruhsatı kimin adına düzenlenir? sorusuna yapı ruhsatının mülkiyet sahibi adına düzenlenen bir belge olduğunu söyleyebiliriz. Yapı ruhsatını almak için belediye veya valiliklere yapı sahiplerinin yada kanuni vekillerinin başvurması gerekiyor. Yapı sahipleri bu kurumlara bir dilekçe ile başvuru yaparlar. Dilekçeye sadece tapu, mimari proje, statik proje, elektrik ve tesisat projeleri, resim ve hesapları, röperli veya yoksa, ebatlı kroki eklenmesi gerekiyor. Ruhsat başvurularında; mahkeme kararı, kesinleşmiş kamulaştırma kararı ve tahsis belgeleri tapu yerine kullanılabiliyor, ancak ecrimisil tapu belgesi yerine geçmiyor.


Belediyeler veya valiliklerce ruhsat ve ekleri incelenerek eksik ve yanlış bulunmuyorsa müracaat tarihinden itibaren en geç otuz gün içinde yapı ruhsatiyesi veriliyor.


Yapıya başlama müddeti ruhsat tarihinden itibaren iki yıldır. Bu süre içersinde yapıya başlanmadığı veya yapıya başlanıp da her ne sebeple olursa olsun, başlama müddetiyle birlikte beş yıl içinde bitirilmediği takdirde verilen ruhsat hükümsüz sayılıyor. Bu durumda yeniden ruhsat alınması gerekiyor. 



Yapı ruhsatı nedir?
Geçici yapı ruhsatı!
Yapı ruhsatı alma aşamaları!



Nagihan AKDAŞ/Emlakkulisi.com


Geri Dön