29 / 03 / 2024

Yapılarda çevresel titreşim kriterleri!

Yapılarda çevresel titreşim kriterleri!

Çeşitli titreşim kaynaklarının neden olacağı çevresel titreşimin kontrol altına alınmasına ilişkin esaslar Çevresel Gürültünün Değerlendirilmesi ve Yönetimi Yönetmeliği kapsamında yer alıyor. İşte yönetmelikteki çevresel titreşim kriterleri...



Yapılarda çevresel titreşim kriterleri!

Çevresel Gürültünün Değerlendirilmesi ve Yönetimi Yönetmeliğinde çeşitli titreşim kaynaklarının neden olacağı çevresel titreşimin kontrol altına alınmasına ilişkin esaslar yer alıyor. Söz konusu hükümler yönetmelik kapsamında 25. maddede yer alıyor.


Yapılarda çevresel titreşim kriterler nelerdir?

MADDE 25 – (1) Çeşitli titreşim kaynaklarının neden olacağı çevresel titreşimin kontrol altına alınmasına ilişkin esaslar aşağıda belirtilmiştir:


a) Maden ve taş ocakları ile benzeri faaliyette bulunulan alanlardaki patlatmaların çevredeki çok hassas kullanımlarda oluşturduğu zemin titreşim seviyesi Ek-VII’de yer alan Tablo-6’da verilen sınır değerleri aşamaz.


b) İnşaatlarda kazık çakma gibi titreşim oluşturacak uygulamalar ile ağır inşaat makinelerinin neden olacağı titreşimlerin çevrelerindeki çok hassas kullanımlarda oluşturacağı titreşim seviyesi Ek-VII’de yer alan Tablo-7’de verilen sınır değerleri aşamaz.


c) Konut ve ofis olarak kullanılan binalarda, elektrik motoru, pompa, fan gibi makine ve teçhizatın sebep olacağı titreşimler Ek-VII’de yer alan Tablo-8 de verilen sınır değerlerini aşamaz. Bu değerlerin üzerinde titreşim oluşturan makine ve teçhizat için, başta titreşim yalıtımı olmak üzere gerekli teknik tedbirler alınarak, binada ölçülen titreşimler sınır değerlerin altına indirilir. 


Çok hassas kullanımların yakınında bulunan demir yolu ve kara yolu ulaşım araçları ile işletme ve tesislerin çok hassas kullanımlarda yaratacağı titreşimler için de bu sınır değerler kullanılır.



Çevresel Gürültünün Değerlendirilmesi ve Yönetimi!
Şantiye alanları için çevresel gürültü kriterleri!
Rekreasyon ve eğlence yerlerinin çevresel gürültü kriterleri!




Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com


Geri Dön