19 / 04 / 2024

Yassıada restore edildi!

Yassıada restore edildi!

Türk demokrasi tarihine hukuksuz yargılamalar ve idamlarla giren Yassıada 59’uncu yılında 27 Mayıs darbesinin izlerini silmek için restore edildi. Yapılan çalışmaları  27 Mayıs’ın yıl dönümünde adaya gidecek olan Cumhurbaşkanı Erdoğan yerinde denetleyecek.



27 Mayıs darbesiyle anılan Yassıada artık ‘demokrasi adası’ olarak bilinecek. Adada darbecilerin izleri silinecek ve darbenin mağdurlarının anıları yaşatılacak. Darbenin 59’uncu yıl dönümünde Cumhurbaşkanı Erdoğan adaya gidecek ve hem çalışmaları yerinde izleyecek hem de darbe mağdurlarını anacak. 
 

ANMA TÖRENİNE KATILACAK
 

YeniŞafak Gazetesi'nde yer alan habere göre; Erdoğan, Menderes ile Fatin Rüştü Zorlu ve Hasan Polatkan’ın yargılandığı Yassıada duruşmalarının yapıldığı ve restorasyon çalışmaları ile yenilenen salonu ziyaret edecek. Erdoğan, darbenin 59. yılı dolayısıyla düzenlenmesi planlanan etkinliği de katılacak. Erdoğan daha önce adadaki çalışmaları daha önce havadan izlemişti. 
 

MENDERES’İN YAŞADIKLARI GÖZLER ÖNÜNE SERİLECEK
 

Adada 2015 yılında başlatılan çalışmalar kapsamında 27 Mayıs Tarih Platosu, Demokrasi ve İnsan Hakları Müzesi ve Adnan Menderes Kongre Merkezi' yenilendi. Dönemin başbakanı Adnan Menderes, Fatin Rüştü Zorlu ve Hasan Polatkan’ın yargılandığı Yassıada duruşmalarının yapıldığı salonda da çalışmalar devam ediyor. Edinilen bilgiye göre, yargılama sürecinde kullanılmış yapıların restore edildi. Restore edilen alanda başta dönemin Başbakanı Adnan Menderes’in yaşadıkları olmak üzere tüm yaşananlar görsel ve fiziksel anlatımlar ile sergilenecek. 27 Mayıs darbesinin mağdurlarının tutulduğu Yassıada bir tarih platosu haline getirildi. Menderes, Polatkan ve Zorlu’nun idama mahkum edildiği Yassıada da yaşananlar ziyaretçilere aktarılacak şekilde dizayn edildi. Bu kapsamda, Adnan Menderes’in o dönem kaldığı bina da aslına uygun bir şekilde  restore edildi. Bunların dışında binada balmumu heykeller ve dönemin objeleriyle canlandırmalar yapılması planlanıyor. Menderes’in o dönem kaldığı odanın yanı ise Aydın Salonu olarak ziyaretçilere sunulacak. Ziyaretçilerin 27 Mayıs darbesi sonrası Ada’da yaşanan yargılamaları gerçek mekanlarında gezerek öğrenmeleri sağlanacak. 
 

ADNAN MENDERES KONGRE MERKEZİ
 

Erdoğan’ın açılışını yapması planlanan Demokrasi ve İnsan Hakları Müzesi’ni de bünyesinde barındıracak olan Adnan Menderes Kongre Merkezi’nde 500 kişilik bir konferans salonu yapıldı. Bu alanda o döneme ait belgeler  doküman ve eşyalardan oluşan seçkin bir koleksiyon sergilenecek. Müzenin içinde barındırdığı tarihi objelerle geçmişi, mimarisindeki modern ve geometrik formlarıyla da geleceği yansıtacak şekilde tasarlandı. 

 

ADA'YA DEMOKRASİ FENERİ


Ayrıca Ada’ya 24 metre yüksekliğinde demokrasi feneri de inşa edildi. Bu fenerin adaların ve demokrasinin simgesi haline gelecek.  Projenin yaklaşık 500 milyon liraya olduğu öğrenildi. 

 

 


Geri Dön