26 / 04 / 2024

Yassıada'nın restorasyonunda sona gelindi!

Yassıada'nın restorasyonunda sona gelindi!

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın talimatıyla 2015’te başlatılan ve Yassıada’nın ‘Demokrasi ve Özgürlük Adası’na dönüştürülmesinde sona gelindi. Adanın restoresi büyük ölçüde tamamlandı.



Demokrasi Adası olarak anılacak olan Yassıada'da darbenin izleri siliniyor. Menderes, Fatin Rüştü Zorlu ve Hasan Polatkan’ın dramına sahne olan ada yeniden restore edildi. Bundan sonra ‘demokrasi adası’ olarak anılacak adada darbenin mağdurlarının anıları yaşatılacak. 24 saat ziyaretçilere açık olarak tasarlanan adada yaşanan dram gözler önüne serilecek.

Yeni Şafak Gazetesi'nde yer alan haberde; 27 Mayıs Tarih Platosu, Demokrasi ve İnsan Hakları Müzesi ile Adnan Menderes Kongre Merkezi’nin yapımında sona gelindi. Yassıada duruşmalarının yapıldığı salonda da çalışmalar sürüyor. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın darbenin 59. yılında adaya giderek çalışmaları yerinde izlemesi ve tesislerin tamamlanan bölümlerini hizmete açması bekleniyor. 24 saat ziyaretçilere tarihsel sürecin izlerini aktaracak olan müzede balmumu heykeller ve dönemin objeleriyle canlandırmalar da yapılacak.

 Yassıada nın restorasyonunda sona gelindi!

Demokrasi ve İnsan Hakları Müzesi’de Menderes’in doğumundan itibaren, çocukluğu, yaşadığı başarıları, kazandığı zaferler ve çektiği zorluklar izletilecek. Adnan Menderes Kongre Merkezi’nde yer alan 500 kişilik konferans salonunda o döneme ait belge, doküman ve eşyalardan oluşan seçkin bir koleksiyon sergilenecek. Menderes’in o dönem kaldığı bina da aslına uygun şekilde yeniden inşa edildi.

Ayrıca, proje kapsamında tarihi yapıların hepsinin korunduğu, ancak yüksek yapıların yıkıldığı belirtildi. Şatoların da olduğu adada, belli oranda büyük ve nitelikli ağaçların korunduğu kaydedildi. Adaya ayrıca 24 metre yüksekliğinde demokrasi feneri de inşa edildi. Bu fenerin adaların ve demokrasinin simgesi haline gelmesi planlanıyor.

 Yassıada nın restorasyonunda sona gelindi!

Demokrasi Adası 24 saat ziyarete açık olacak


24 saat ziyarete açık olarak tasarlanan adaya gidenler 27 Mayıs’ta yaşananları birebir görme imkanı bulunacak. Adada yer alacak 125 odalı otelin ise bir eğlence oteli olmadığı, adayı ziyarete gidecek dünya liderleri ve adada kalmayı tercih edecekler için düşünüldüğü belitildi. Büyük çaplı organizasyonların da bu otelde yapılması öngörülüyor.

İstanbul Yassıada'nın son hali havadan görüntülendi!
 

 


Geri Dön