25 / 04 / 2024

Yatırımları finanse edecek banka kredileri tıkandı!

Yatırımları finanse edecek banka kredileri tıkandı!

Millet iradesiyle püskürtülen FETÖ darbe girişimi sonrası ülkede “birlik” ruhu güçlenip, ekonomi yara almadan işleyişini sürdürürken; yatırımlar ve büyümenin motoru konumundaki finans ayağında tıkanma baş gösterdi.



Hükümetin ekonomiyi güçlendirmek için art arda teşvik paketleri açıkladığı bir dönemde, büyüme için gerekli yatırımları finanse edecek banka kredilerinde ortaya çıkan tıkanma iş dünyasını zorda bırakmaya başladı.


Konuyu, Cumhurbaşkanı, Başbakan ilgili bakanlar nezdinde gündeme taşıyan B.A. Grup Yönetim Kurulu Başkanı İşadamı Barış Aydın yaptığı açıklamada, devlete nüfuz etmiş FETÖ unsurlarını temizleme sürecinde milli ekonomiyi “şahlandırmak” için devlet ve özel sektör seferberlik başlatırken bankacılık kesiminin bu negatif tavrının izaha muhtaç olduğunu ifade etti. Ekonomik büyümenin motorunun yatırım ve üretim artışı, bunun dinamosunun da finans olduğunu belirten Aydın, bankaların makul nedenler olmadığı halde kredi açmada ketum davranmasının, üretimi, yatırımları, ticaret hayatını, ekonomik büyümeyi tehdit ettiğini vurguladı.


“Bankalar kredi vermiyor”…


Ekonomiyi canlandırmak için devlet ve özel sektörün başlattığı hamleye güçlü destek vermeleri yönünde finans kuruluşlarına çağrıda bulunan Aydın, şöyle dedi:


“İşadamları iki kat teminat dahi gösterdiği halde bankalar kredi vermiyor. Esnaf ve yatırımcı mağdur durumda, kredi kullanamayınca elindeki malı üçte bir fiyatına satmak zorunda kalıyor. Esnaf teminat gösterdiği halde banka kredi vermeyince, o da elindekini yok pahasına satıyor. İş dünyası bu konuda ciddi sıkıntı yaşıyor. Bir esnaf düşünün vergi borcu yok, SGK borcu yok, çeki dönmemiş, kredi ödemelerinde bu zamana değin hiç sıkıntı yaşamamış olmasına rağmen teminatını veriyor ama kredi kullanamıyor. Konuyu Sayın Cumhurbaşkanımıza, Sayın Başbakanımıza ve ilgili bakanlarımıza da ilettik. Sadece özeller değil, devlet bankaları da aynısını yapıyor. BDDK mevzuatını gerekçe gösteriyor ve kredi kullandırmıyorlar. Ekonomik krizden, piyasadaki sıkıntıdan kurtulmak, tıkanıklığı önlemek, ekonomimizi şahlandırmak için, Başbakanımızın de işaret ettiği gibi finans kuruluşlarının yatırıma, büyümeye omuz vermesi, daha proaktif olması lazım.”


“Büyümemize köstek olanlar ayıklanmalı”…


Aydın, reel sektörün önünü açacak düzenlemeler hükümet tarafından bir biri ardına uygulamaya konulurken, özel sektörün de her zamankinden daha fazla yatırıma, üretime, ticarete ve ekonomik büyümeye odaklandığına işaret etti. İç ve dış yatırımcıların güvenini artıracak, yatırım ortamını iyileştirecek, sermaye girişlerini özendirecek nitelikte tedbirlerle yeni bir hamle başlatıldığını belirten Aydın, “Finans kesimi, bu hamleye, yani ekonomimize, büyümemize destek vermeli, köstek olmamalıdır” dedi.


Aydın, Türk demokrasisinin kendisine yönelen saldırıdan daha da güçlenerek çıktığını ve bu süreçten ekonominin de güçlenerek çıkacağını ifade etti. Şimdi ekonomi için daha fazla çalışma zamanı olduğunu vurgulayan Aydın, “Bankalar da bu iradeye ortak olmalıdır. Aksi halde dış güçlerin bizi sıkıştırma, ekonomimize darbe vurma çabasına karşı oluşan milli birlik ruhuna iştirak etmeyen finans kuruluşları da yanlıştan dönmelidir. Cumhuriyet tarihinin en zor günlerini yaşadığımız bu dönemde, bankacılık kesiminin iş dünyasının önünde gitmesi, milletimizin refahı ve geleceği için gerekli adımları herkesten önce atması gerekir” dedi. 


Geri Dön