25 / 04 / 2024

Yazlık fiyatları yüzde 40 arttı!

Yazlık fiyatları yüzde 40 arttı!

Covid-19 salgınından sonra rağbet gören  yazlık evlerde fiyatlar 2021 yılına göre yüzde 40 yükseldi.



Yazlık evlere olan rağbet artmaya devam ediyor. Sabah Gazetesi'nden Betül Alakent'in haberine göre; Pandeminin ortaya çıkmasıyla yazlık evler ilgi merkezi halini aldı. Yazlık konutlar hakkında değerlemeler yapan sektör oyuncuları, “Yerli turist elini çabuk tutsun. Fiyatlar yaza daha da artacak” diye belirtiyor.

Küresel pandeminin olmasına karşın 2021 yılında Türk turizmi en yakın rakibi İspanya'yı geçerek 2022'e hızlı bir giriş yaptı. 2022 yılının 'turizmde rekorlar yılı' olarak tanımlanan 2019 yılını yakalayacağını öngören turizm sektörü çalışmalarını hızlandırdı.

Yabancı turist rakamlarında rekor kırıldığını belirten tur operatörleri yerli turistler için uyarılarda bulundu. Tur operatörleri yerli turistlerin yüzde 50 erken rezervasyon fırsatından faydalanmaları için kampanyalarını başlattı.

Yerli turistler için yazlıklarda da kontrat dönemi başladı.Yazlık kiralama grupları ve emlakçılar 2022 Ocak ayı içinde yazlık sahipleriyle yeni anlaşmalar için masaya oturacak.

Fiyatlar iki katına çıkabilir

Sektör temsilcilerinin öngörülerine göre yerli turistler gibi yabancı turistlerde yazlık konutları tercih edecek. 2021 yılına göre fiyatlarda yüzde 40'lık bir artış olduğunun altını çizen sektör oyuncuları, şimdiki fiyatların yaz döneminde iki kata çıkabileceğini vurguluyor. Sektör oyuncuları, "Yabancı turist şubatmart gibi yazlık kiralaması yapıyor ancak yerli turist mayıs gibi arıyor. Bu dönemde fiyatlar daha da artmış olacak. Aynı zamanda da yer bulmakta da zorluk yaşanabilir. Yazlık kiralamak isteyen yerli turist bu yıl kış döneminden planlama yapmalı" diye konuştu.

Yazlık fiyatları yüzde 40 arttı!

Türkiye Seyahat Acenteleri Birliği (TÜRSAB) Üyesi ve Villaapartcom'un Genel Müdürü Yeliz Patıroğlu, sektörde fiyat artışına değinerek, "Şu anda ev sahipleriyle görüşme halindeyiz. Genel ev kiralarında yaşanan artışı yazlık kiralamalarında da görüyoruz. Bu yıl sahil şeridindeki fiyatlar sezona minimum yüzde 40 artışla başlayacak" diye açıkladı.

2+1 konutların fiyatları günlük 1.000 TL'den başlayacak

Kaş-Kalkan alanında 2021 yılında konum olarak denize uzak 2 oda bir salon evlerin günlük fiyatının 600 Türk Lirası olduğuna dikkat çeken Patıroğlu, "Bu yıl böyle bir dairenin günlük kirası 1.000 TL'den başlayacak. Yaz sezonunda 1.300 liraya kadar yükselebilir. Yine 3+1 bir daire 2.200 TL iken bu yıl günlük 3 bin TL'den başlayacak. 4+1 bir villa 4 bin TL iken bu yıl 5.5-6 bin TL'den başlayacak" diye ifade etti.

Konutlar aylık kiralanamıyor

Bu süreçte sahil bölgesinde bazı ev sahiplerinin 12 aylık kiralamayı tercih etmeye başladığını anlatan Patıroğlu, "Aylık 4 bin TL kiradan vermek yerine yaz sezonunda günlük o parayı almak istiyorlar. Kış döneminde ise daha çok eve tadilat vs gibi işlemler yapmaya başladılar. Bu bölgede aylık kiralık ev bulmak zorlaştı" ifadelerini kullandı. Ev sahiplerinin önceki yıllarda fiyatı dolar ve euro üzerinden belirleyip TL ile kira aldığını söyleyen Patıroğlu, sözlerine şöyle devam etti: "Ancak bazı ev sahipleri bu yıl direkt dolar ya da euro ile kiralama yapmak istiyor. Yabancıyı önceliklendiriyorlar."

Yabancı talebinde artış olabilir

Bodrum Artemis Emlak'ın sahibi Erkan Barış, covid-19 sebebiyle son 2 senedir yazlıklara yabancı talebinin az olduğunu vurgulayarak, "Bu yıl aşılanmanın da etkisiyle daha yüksek bir talebin oluşacağını öngörüyoruz" diye konuştu. Yabancı turistin erken kiralama yaptığını anlatan Barış, "Online platformlar üzerinden şubat-mart gibi kiralama yapıyorlar. Yerli ise daha çok mayısta kiralama yapıyor. Yabancı talebi artarsa yerli istediği evi bulmakta zorluk yaşayabilir. O nedenle yerli turiste hem ev bulmakta zorluk yaşamamaları hem de daha uygun olması için erken kiralama yapmalarını öneriyoruz" diye konuştu.

Barış son olarak, "3+1 müstakil bir villanın günlüğü 3 bin TL iken şimdi minimum 4 bin liradan başlıyor" ifadelerine yer verdi.

Yabancıların kiralık yazlık talepleri katlandı!

Kiralık ve satılık yazlık arayışlarında 2022 telaşı!


Geri Dön