20 / 04 / 2024

Yedikule'de sur çevresindeki bostanlar yok olacak!

Yedikule'de sur çevresindeki bostanlar yok olacak!

İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisi'nde, Fatih'te Yedikule Mahallesi'nin bir kısmına ait Yenileme Avan Projesi'nin 1/1 ( XK ) ölçekli plana işlenmesine ilişkin rapor, oy çokluğuyla kabul edildi.



Yedikule-Belgradkapı arasında bulunan ve UNESCO Dünya Mirası içerisinde yer alan bostanların yerine sosyal tesis kurulacak İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisi'nde, Fatih'te Yedikule Mahallesi'nin bir kısmına ait Yenileme Avan Projesi'nin 1/1(XK) ölçekli plana işlenmesine ilişkin rapor, oy çokluğuyla kabul edildi. Rapora göre, Yedikule-Belgradkapı arasındaki sur içinde çevre düzenlemesi, park ve parkın içine sökülebilir tek katlı sosyal tesis yapılacak. Karar kapsamında, bölgeye süs havuzu, sosyal tesis, açık spor alanı, otopark, dinlenme alanları ve konutlar yapılabilecek. 

Alanın bir kısmı ise bahçe olarak kullanılacak. Karara itiraz eden CHP ile onay veren AK Parti Grubu arasında tartışma yaşandı. CHP'li İmar Komisyonu Meclis Üyesi Esin Hacıalioğlu, karara tepki göstererek, UNESCO Dünya Mirası içerisinde yer alan bostanların "Zirai Botanik Dinlenme Alanı" adı altında yok edileceğini ileri sürdü. Kararın alelacele verildiğini ifade eden Hacıalioğlu, "Sura bitişik alanlarda bulunan bostanların korunacağına dair kararlar da alınmıştı. Sosyal tesis, otoparklar, konut alanı düzenlemeleri yapılarak imara açılıyor. Burada yapılan her çalışma tarihsel dokuya zarar veriyor. 

Dosya geri çekilsin. Onaylanması halinde bir kültür katliamının ortağı olursunuz" dedi. 


Dokuz Sütun


Geri Dön