25 / 04 / 2024

Yeni düzenlemeler inşaat sektörünü canlandıracak!

Yeni düzenlemeler inşaat sektörünü canlandıracak!

Mezitli Belediye Başkanı Neşet Tarhan, inşaat sektöründe yaşanan krizin aşılabilmesi için yatırımcılara can suyu olacak düzenlemelerin yapılması gerektiğini söyledi. 



İnşaat sektöründe yaşanan krizin aşılabilmesi için yatırımcıya can suyu olabilecek yasal düzenlemelerin yapılması gerektiğini belirten Mezitli Belediye Başkanı Neşet Tarhan, krizden en fazla etkilenen kesimin inşaat sektörü olduğuna dikkat çektti. 

Dünya Gazetesi'nde yer alan habere göre, yaşanan ekonomik sıkıntıların devamında SGK borçlarını kapatamayan müteahhitlerin belediyede işlemlerini yürütemeyecek noktaya geldiklerine dikkat çekti Tarhan, “Vatandaşlar, belediyeler ve müteahhitler karşı karşıya gelmekte. Müteahhit ya da vatandaşın belediyelere yapı kullanma izin belgesi için başvurması durumunda belediyeler yasal zorunluluklara uymak zorunda kaldığından, yapı kullanma izni gibi önemli belgeyi diğer kuramlara olan borçlarından dolayı düzenleyememektedirler. Sonuç olarak vatandaş mağdur olmakta ve su, elektrik işlemlerini tamamlayamamakta” dedi.

"Müteahhit ve vatandaş mağdur"

Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu’nun 90. maddesinde, yapı kullanma izni belgesi düzenlenebilmesi için SGK’ya borcunun bulunmamasının şart koşulduğunu vurgulayan Başkan Tarhan, “Bu maddede belirtilen yükümlülükler yerine getirilmeden, geçici iskân ve yapı kullanma izin belgesi verilmesi veya diğer işlemlerin gerçekleştirilmesi hallerinde, ilgililer hakkında genel hükümlere göre İdarî ve cezaî işlem yapılmakta. Kanun doğrultusundabiz müteahhit ve vatandaş a olumsuz yanıt vermek durumunda kalıyoruz. Bundan dolayı hem vatandaş hem de müteahhit mağdur oluyor” açıklamasını yaptı. Vatandaşların daha fazla mağdur olmamaları için ‘geçici sürekli de olsa’ mutlaka yasal bir düzenleme yapılması gerektiğini belirten Tarhan, tüm milletvekillerine, MTSO, MESİAD, İMO gibi kurum ve kuruluşlara, gerek bu tür mağduriyetlerin önüne geçmek için, gerekse son derece zor durumda bulunan inşaat sektörünün nefes alması için ilgili tüm dinamiklerin ortak hareket ederek yasal düzenleme yapılması adına  kamuoyu oluşturmaları çağırışında bulundu.
Tarhan, “İnşaat sektörünün ekonomik sıkıntı içerisinde can suyuna ihtiyacı var. Sektör, kriz atlatılıncaya kadar bir süre desteklenmek zorunda” dedi.

 


Geri Dön