29 / 03 / 2024

Yeni ev sahibi kiracı tahliyesi şartları!

Yeni ev sahibi kiracı tahliyesi şartları!

Ev sahibi değişirse bile kira sözleşmesi süresi bitene kadar aynı şekilde devam ediyor. Peki, yeni ev sahibi kiracısını nasıl tahliye edebilir? Yeni ev sahibi kiracı tahliyesi şartları nelerdir?




Ev sahibi içinde kiracı bulunan evin satılacağını kiracıya önceden bildirilme zorunluluğu bulunmuyor. Ev sahibi değişirse bile kira sözleşmesi süresi bitene kadar aynı şekilde devam ediyor. Fakat yeni malikin özel durumları söz konusu ise kiracıyı tahliye edebiliyor.


Yeni ev sahibi kiracı tahliyesi şartları!

Kiralananı sonradan edinen kişi, onu kendisi, eşi, altsoyu, üstsoyu veya kanun gereği bakmakla yükümlü olduğu diğer kişiler için konut veya işyeri gereksinimi sebebiyle kullanma zorunluluğu varsa, edinme tarihinden başlayarak bir ay içinde durumu kiracıya yazılı olarak bildirmek koşuluyla, kira sözleşmesini altı ay sonra açacağı bir davayla sona erdirebiliyor.


Yeni malik bir ay süre zarfında kiracıyı keyfiyetten ihtarname ile haberdar etmek şartiyle altı ay sonra” tahliye davası açabiliyor. Buna göre, yeni malik, iktisap tarihinden itibaren bir ay içinde iktisap durumunu, ihtiyacını, tahliye isteğini ve aksi halde tahliye davası açacağını kiracıya ihtarname ile bildirmek kaydıyla, yine iktisap tarihinden başlayarak hesap edilecek altı ay sonra tahliye davası açabiliyor. 


Yeni malik, iktisap tarihinden itibaren altı ay sonra açılacak davayı, bu altı ayın bitiminden itibaren bir ay içinde açmak zorunda değildir, davayı daha geç de açabilir.



Bu hususla ilgili açıklamalar Borçlar Kanunu'nda şöyle yapılıyor;

MADDE 350- Kiraya veren, kira sözleşmesini;

1. Kiralananı kendisi, eşi, altsoyu, üstsoyu veya kanun gereği bakmakla yükümlü olduğu diğer kişiler için konut ya da işyeri gereksinimi sebebiyle kullanma zorunluluğu varsa,


2. Kiralananın yeniden inşası veya imarı amacıyla esaslı onarımı, genişletilmesi ya da değiştirilmesi gerekli ve bu işler sırasında kiralananın kullanımı imkânsız ise,

belirli süreli sözleşmelerde sürenin sonunda, belirsiz süreli sözleşmelerde kiraya ilişkin genel hükümlere göre fesih dönemine ve fesih bildirimi için öngörülen sürelere uyularak belirlenecek tarihten başlayarak bir ay içinde açacağı dava ile sona erdirebilir.


Ev sahibi tahliye tutanağı örneği!


Öznur Yaslı/Emlakkulisi.com


Geri Dön