20 / 04 / 2024

Yeni para birimi çıkışı gündeme bomba gibi düştü

Yeni para birimi çıkışı gündeme bomba gibi düştü

İskoçya Bölgesel Hükümeti Başbakanı Nicola Sturgeon, İskoçya'nın İngiltere'den bağımsızlığını kazanması durumunda mümkün olan en kısa müddette yeni "İskoç sterlini"ni kullanıma koyacaklarını bildirdi.



Sturgeon, İskoçya'nın başkenti Edinburgh'ta gerçekleştirdiği basın toplantısında, İskoçya'nın İngiltere'den ayrılması durumunda olabileceklere dair aktüel argümanları özetledi.

Hali hazırda İskoç para birimi kurmak için bir vakit çizelgesinin belirlenmediğini söyleyen Sturgeon, sadece İngiliz sterlini kullanımının uygun vadede kısa süreceğini ve zamanı ulaştığında kendi para birimlerini kullanıma koyacaklarını açıkladı.

Sturgeon, sözlerini şu şekilde sürdürdü:

"Bağımsızlık mevzusunda İskoçya'nın bir İskoç sterlini benimseme politikasına geçmeden ilkin bir süre İngiliz sterlini kullanmaya devam etmesini öneriyoruz. İskoçya, hala sterlini kullanmaya devam ederken, para politikasının birçok yönü İngiliz Merkez Bankasınca belirlenmeye devam edecek. Bununla beraber İskoçya'daki parasal ve ekonomik koşulların nezareti ve finansal istikrardan sorumlu bağımsız bir İskoç Merkez Bankası kurulacak."

İskoç önder, bağımsızlığın kazanılmasının peşinden Avrupa Birliği'ne (AB) yine katılmak için de çalışacaklarının altını çizdi.

İKİNCİ BAĞIMSIZLIK REFERANDUMU 2023'TE YAPILABİLİR

Sturgeon, 10 Ekim tarihinde yaptığı açıklamada, İskoçya'nın İngiltere’den bağımsızlığını kazanması için ikinci bir referandumun, Yüksek Mahkemenin lehte karar vermesi halinde 19 Ekim 2023'te yapılabileceğini belirtmişti.
İngiliz parlamentosundan izin alınmasını zorunlu kılan yasaya karşı mahkemeye başvuruda bulunan Sturgeon, Yüksek Mahkemenin İskoç parlamentosunun referandum düzenlemeye yönelik yetkisinin olup olmadığını değerlendireceğini aktarmıştı.
 


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön