24 / 04 / 2024

Konut fiyatları yılın 2. çeyreğinde fırladı!

Konut fiyatları yılın 2. çeyreğinde fırladı!

TÜGEM ve Endeksa işbirliği ile hazırlanan “İkinci El Konut Piyasası” raporuna göre, 2021 yılı 2. çeyrek sonu itibarı ile Türkiye'de ev fiyatlarında senelik yüzde 30 yükseliş kaydedildi ve ortalama konut metrekare satış fiyatı 3 bin 239 TL'ye kadar yükseldi.



TÜGEM ve Endeksa işbirliği ile hazırlanan “İkinci El Konut Piyasası” raporuna göre, 2021 yılı 2. çeyrek sonu itibarı ile Türkiye'de ev fiyatlarında senelik yüzde 30 yükseliş kaydedildi ve ortalama konut metrekare satış fiyatı 3 bin 239 TL, ortalama amortisman süresi 20 sene, ortalama pazarlama süresi 63 gün olarak gerçekleşti. 

Konut fiyatları yılın 2. çeyreğinde fırladı!

2. çeyrekte, konut satış adedi geçen sene aynı döneme göre yüzde 2 arttı 

2021'in 2. çeyreğinde 289 bin 760 adet konut satıldı. Konut satış adedi bir önceki çeyreğe göre yüzde 10; geçen senenin aynı dönemine göre ise yüzde 2 yükseldi. 

İkinci el konut satışı toplam satışların yüzde 70’ini, kredili konut satışları ise yüzde 20’sini oluşturdu 

2. çeyrekte 202 bin 252 adet ikinci el ev satıldı. Bu rakamla ikinci el ev satışları bir önceki çeyreğe göre yüzde 11, geçtiğimiz yıl aynı döneme göre ise yüzde 5 arttı. İkinci el ev satışı toplam konut satışlarının yüzde 70’ini meydana getirdi.

2. çeyrekte kredili konut satışları ise toplam konut satışlarının yüzde 20’sini oluşturdu ve 56 bin 952 adet oldu. Kredili konut satışları bir önceki çeyreğe göre yüzde 21 yükselirken; geçtiğimiz yılın aynı dönemine göre ise yüzde 58 geriledi.

Konut fiyatları yılın 2. çeyreğinde fırladı!

Yabancıya konut satışı geçen sene aynı döneme göre yüzde 220 arttı

2.çeyrekte yabancı uyruklu kişilere toplam 10 bin 601 adet konut satıldı. Bu adet ile yabancıya ev satışı bir önceki çeyreğe göre yüzde 7; geçtiğimiz yılın aynı dönemine göre yüzde 220 yükseldi. 

Konut fiyatları yılın 2. çeyreğinde fırladı!

En fazla stok adedi İstanbul’da

56 bin 449 adet ile 2. çeyrekteki konut satışlarının yüzde 19'unun yapıldığı İstanbul’da, ev fiyatları son 1 senede yüzde 24 arttı ve ortalama metrekare satış fiyatı 4.755 Türk Lirası olarak belirlendi.

Ankara’da 28 bin 180 adet ile 2 çeyrekteki ev satışlarının yüzde 10’u yapıldı ve konut fiyatları son 1 senede yüzde 25 oranında arttı, ortalama metrekare satış fiyatı 2 bin 483 Türk Lirası olarak belirlendi. Ev satışlarının yüzde 6’sının yapıldığı İzmir’de 16 bin 325 adet satış gerçekleşti ve ev fiyatları son 1 senede yüzde 33 arttı, ortalama metrekare satış fiyatı 4 bin 306 Türk Lirası olarak kaydedildi. 

En fazla konut satışı olan şehirler içerisinde en fazla stok adedi İstanbul’da. 2. çeyrek sonu itibarı ile İstanbul’da 274 bin 228 adet konut stoku mevcutken, Ankara’da 141 bin 589 adet, İzmir’de ise 83 bin 260 adet stok mevcut. 

Konut fiyatları yılın 2. çeyreğinde fırladı!

Konuyla ilgili açıklamalar yapan TÜGEM Kurucu Başkanı Hakan Akdoğan, şunları kaydetti: 
"Konut satışlarında ikinci el payının en yüksek seviyelerde olduğu bir dönem içindeyiz. Kredili konut satışlarındaki azalma, ikinci el konutların daha çok nakit olarak el değiştirmesine neden oldu. Yabancılara satışta ise yeni rekorlar gelmeye devam edecek. Konutta gerek kiralık gerekse satılıkta değer artışının devam edeceğini düşünüyoruz." 

Konut fiyatları yılın 2. çeyreğinde fırladı!

Rapora ilişkin değerlendirmelerde bulunan Endeksa Kurucu Ortağı ve Genel Müdürü Görkem Öğüt ise, “Pandemi süreci ile değişen yaşam koşulları yeni konut talebini artırdı. Geçen sene Haziran ayında yapılan konut kredisi kampanyasının da etkisiyle konut satışları arttı ve geldiğimiz noktada sektörde stok sıkıntısı gözlemliyoruz. Yeni konut üretim maliyetlerinin artması ve üretimin yavaşlaması ile talep ikinci el konuta kaymış durumda. Geçtiğimiz sene aynı dönem ile karşılaştırdığımızda toplam konut satışları %2 artmışken ikinci el konut satışları %5 arttı. İkinci el konut satışları toplam satışların %70’ini oluşturdu. Stok sıkıntısı, artan maliyetler ve artan talep etkisi ile konut değer atışı ise devam ediyor. Şu an konut satış fiyatlarında yıllık değer artışı %30 seviyesinde. Oran düşse de artışın devam edeceğini öngörüyoruz” ifadelerini kullandı.

Konut fiyatları rekora koşuyor!

Türkiye konut fiyatlarında dünya lideri!

Konut fiyatları niçin yükseliyor? Nereye kadar yükselir?


Geri Dön