25 / 04 / 2024

Yılmaz Büyükerşen: Sazova'daki arazi bana verilsin Şehitler Parkı yapayım!

Yılmaz Büyükerşen: Sazova'daki arazi bana verilsin Şehitler Parkı yapayım!

Büyükşehir Belediye Başkanı Yılmaz Büyükerşen AK Parti Milletvekili Harun Karacan’ın, ‘Muttalip’te 1 metre dahi arsam varsa Büyükşehir Belediye Başkanı’na hediye edeceğim’ sözüne yanıt verdi.



Başkan Büyükerşen, “Karacan’ın, Muttalip’te arazileri olduğunu söylemedim. Muttalip’li çiftçileri nasıl harekete geçirdiğini söyledikten sonra, kendisinin de Tepebaşı Bölgesi’nde Sazova’daki arazilerinin planda park yapıldığını ifade ettim. Sayın Karacan planla ilgili Sazova’daki araziyi bana bağışlaması halinde ben de, Şehitler Parkı yapılmak üzere Eskişehir Büyükşehir Belediyesi’ne bağışlamaya hazırım” dedi.


MUTTALİP’TE ARAZİSİ VAR DEMEDİM 

Büyükşehir Belediye Başkanı Yılmaz Büyükerşen meclis toplantı salonunda gerçekleştirdiği basın toplantısıyla AK Parti Milletvekili Harun Karacan’ın 1/25 binlik planlar hakkında söylediği sözler hakkında yanıt verdi. Başkan Büyükerşen, amacının polemik yaratmak olmadığını ifade ederek, “Sayın Harun Karacan’ın önceki gün yaptığı basın toplantısında, şehrin geleceği olan ve kent planlaması konusunda en eski ve en güçlü kadrolara sahip İTÜ’nün yaptığı yeni 1/25 binlik planlara, dışarıdan müdahalesi olmadığı algısını yaratmaya çalışması karşısında, bizim de bu basın toplantısını yapma zorunluluğumuz ortaya çıkmıştır. Amacım siyasi bir polemik yaratmak değildir. Sayın Harun Karacan’ın Ticaret Odası Başkanı iken, Büyükşehir Belediyesi'nin şehir plancıları tarafından hazırlanan ilk 1/25 binlik planların iptali konusundaki gayretlerini şimdi de milletvekili olarak sürdürdüğü anlaşılıyor. Bu arada şunu da belirtmeliyim ki, Sayın Karacan, planla ilgili olarak yaptığı basın toplantısında Muttalip’de arazileri olmadığını da yeminle ifade etmiş bulunuyor.  Önemle belirtmeliyim ki, Karacan’ın, Muttalip’te arazileri olduğunu söylemedim. Muttalip’li çiftçileri nasıl harekete geçirdiğini söyledikten sonra, kendisinin de Tepebaşı Bölgesi’nde Sazova’daki arazilerinin planda park yapıldığını ifade ettim” dedi.


2 BİN 140 İTİRAZ DİLEKÇESİ 

Karacan’ın ETO Başkanıyken 1/25 binlik planların iptali için itiraz dilekçeleri hazırlattığını aktaran Büyükerşen şunları söyledi: 

“Eskişehir’in 2009 yılında Büyükşehir Belediyemiz İmar ve Şehircilik Dairesi Başkanlığındaki şehir plancılarının uzun uğraşlardan sonra hazırladığı 1/25  binlik plan meclisten geçerek kanuna göre kamuoyunun bilgisi için askıya çıkarılmıştır. Planın askı süresi içerisinde, o tarihlerde Ticaret Odası Başkanı olan Sayın Harun Karacan kitlesel bir itiraz sağlamak amacıyla hazırlattığı bir itiraz dilekçesi modelini, özellikle Muttalip’deki tarla sahiplerine e-mail yoluyla servis edip “bu dilekçenin boş bırakılan yerlerine mülkünüzün ada ve parsel numaralarını yazıp Büyükşehir Belediyesi’ne veriniz” yollu bir girişimde bulunduğu bilinmektedir. Ayrıca Ticaret Odası olarak da, aynı şekilde, üyesi olan esnaf ve ticaret erbabı ile madencilere ve vaktiyle Muttalip Belde Belediyesi’nin Muttalip’in kuzeyinde sanayi bölgesi olarak ruhsat verdiği bazı kuruluşların da itirazını sağladığı bilinmektedir. Bu suretle Muttalip Bölgesinden 2 bin 140 itiraz dilekçesinin Büyükşehir Belediyesine intikali sağlanmıştır.”


BÖLGE PARKI İTİRAZI 

“Keza Sayın Karacan, kendisi ve aile fertlerinden Ali Karacan, Fatma Karacan ve Maide Karacan’ın sahibi olduğu Sazova Karagözler Köyü 17 pafta ve 1423 nolu parselin 1/25 binlik planda “Bölge Parkı” olarak planlanmış olmasına da 23.11.2009 tarihli dilekçesi ile itiraz etmiştir. Sayın Harun Karacan’ın itirazı “Kentteki yeşil alan miktarının arttırılması ve kentin güneyinde oluşturulan yeşil kuşak güzergahının bir parçasını oluşturması” sebebi ile Büyükşehir Belediye Meclisince, diğer itirazlar gibi reddedilmiştir.”


SPOR KÖYÜ TARTIŞMASI 

“Sayın Karacan’ın Ticaret Odası olarak, kurulacak yeni üniversiteler ile Eskişehir ve civar iller Kiremit Endüstrileri tarafından bitkisel toprakları için delik deşik edilen tarlaları kapsayan arazilerin olduğu, Anadolu Üniversitesi 2 Eylül Kampüsü yanındaki alanda kurulması planlanan “Spor Köyü” ile turizm bakanlığınca onaylanan “Kızılinler turizm bölgesine”de itiraz edilmiştir. Bu itirazlar da Büyükşehir Belediye Meclisince oy birliğince reddedilmiştir.”


DURDURMA KARARI VERİLDİ 

“Bütün bunların yanı sıra o tarihte AKP’li Odunpazarı Belediyesi de, Ticaret Odası itirazlarına paralel itirazda bulunmuştur. Sonuç itibariyle büyük yoğunluğu Muttalip Bölgesine ait olmak üzere sayıları 2000’i aşan itiraz, dava konusu olmuş ve İdare Mahkemesinin önüne klasörler dolusu itiraz ve iptal istemi dosyaları yığılmıştır. Mahkeme, itirazların büyük bir çoğunluğunu, bilirkişi olarak, Konya Selçuk Üniversitesinden Mimar Rahmi Erdem, Asistan Mehmet Akif Sağ ve Harita Mühendisi Tayfun Çay’ı tayin etmiş ve onların verdiği aynı gerekçelere dayanan raporlara göre yürütmeyi durdurma kararı vermiştir. Böylece çoğunluğu Muttalip Bölgesi ile ilgili olan mahkeme kararları planın bütünlüğünü bozduğu için Büyükşehir Belediye Meclisi planın tamamını iptal etmiştir.”


VALİLİKTE ÖZEL OFİS KURDU 

Büyükerşen, Vekil Karacan’ın Valilikte konu hakkında bir ofis kurduğunu belirterek, “Bunun üzerine şehrin en az 30 yıllık geleceğini, plan düzenine kavuşturmak için bu kez Türkiye’nin şehir plancılığında en eski bilim kuruluşu olan İstanbul Teknik Üniversitesi’ne, rantçılar ve arsa spekülasyoncularından uzak, tarafsız bir plan hazırlanması görevi verilmiştir. İTÜ ekibi iki yıl boyunca gerek ilgili bakanlıklarla görüşerek, gerek Eskişehir kamuoyunu temsilen, çeşitli kuruluşlarla görüşmeler ve araştırmalar yaparak, bilimsel veriler ile bilgiler ışığında bir plan hazırlamış ve bu plan ile raporları Büyükşehir Belediye Meclisi ile İmar Komisyonu Üyelerine bilgi vererek, incelenmek üzere teslim etmiştir.  Ne var ki, bu noktada, sahip olduğumuz bilgiye göre, Sayın Harun Bey’in istemiyle Valilik devreye girerek, bu konu ile ilgili tek yetkili olan İmar Komisyonu yerine Valilikte özel bir ofis kurarak çeşitli kuruluşlardaki memur statüsündeki görevlileri toplayıp, imar komisyonundaki üyelerden elde ettiği planları önlerine koyarak yeni bir plan raporu yazmalarını istemiştir. Bu durum, yeni planın Büyükşehir Belediye Meclisi’nden geçmeden arsa spekülatörleri ve rantçılara açık bilgi haline getirme tehlikesini de yaratmıştır. Bu ise sadece Sayın Karacan değil, hangi partiden olursa olsun, Milletvekillerinin Nazım Planlarda devreye girmesinin sakıncalarını da taşıma istidadındadır. Bu yüzden, ne yazık ki , şehirlerimizin çoğu Nazım Planlardan yoksun çarpık bir gelişme içine girmektedir” diye konuştu.


Büyükerşen son olarak, “ Sayın Karacan planla ilgili Sazova’daki araziyi bana bağışlaması halinde ben de, Şehitler Parkı yapılmak üzere Eskişehir Büyükşehir Belediyesi’ne  bağışlamaya hazırım” şeklinde konuştu.


Anadolu Gazetesi





Geri Dön