19 / 04 / 2024

Yılmaz Büyükerşen: Süperkent projesi Eskişehir için önemli!

Yılmaz Büyükerşen: Süperkent projesi Eskişehir için önemli!

Başkan Yılmaz Büyükerşen, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın İLK DEFA Eskişehir’de hayata geçireceği “Süperkent” projesi için, “Hakikaten önemli bir proje. Bakanlığı kutlamak lazım. Eskişehir için yepyeni bir bölge ortaya çıkıyor” dedi



Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın hazırladığı ve ilk olarak Eskişehir’de Kocakır’da uygulanacak “Süperkent” projesi ile ilgili basın toplantısı düzenleyen Büyükşehir Belediye Başkanı Yılmaz Büyükerşen, “1/25 binlik Nazım İmar Planı halen Büyükşehir Belediyesi İmar Komisyonunda karar için görüşülmekte olup Nisan toplantısında Meclis’e getirilmesi beklenmektedir. Önceki gün Çevre ve Şehircilik Bakanı Fatma Güldemet Sarı’nın duyurduğu ve 1/25 binlik planın Belediye Meclisimizce kabulünden sonra uygulama safhasına geçilecek Süper Kent Projesinin özellikleri şunlardır” diyerek Bakanlığın açıkladığı bilgileri tekrarladı.  


“BAKANLIĞI KUTLAMAK LAZIM” 

Büyükerşen, “Bu bölge aslında yepyeni bir bölge. Sıfırdan ortaya çıkıyor Eskişehir için. Ve mülk sahibi olmak isteyenler, bahçeleri, yeşil alanları olan bir proje… Yeşil alanları çok olacak. Bu bakımdan hakikaten önemli bir proje. Bakanlığı kutlamak lazım. Zaten bizim arkadaşlarla da temas halindeydiler. Bizim bilgimizdeydi. Ama bakan açıklamadan böyle bir açıklamaya gitmeyelim istedik. Sayın bakanın hakkıydı. Bakanlığın yetkisindeydi” dedi. 


“ESKİŞEHİR HASTANELER CENNETİ OLACAK” 

“Süperkent” projesi ile Kocakır’da yapılacak kamusal alanlara da değinen Büyükerşen, “Burada hastane de var. Bu hastane de yapılırsa Eskişehir hastaneler cenneti olacak. Kampus Hastanesi yapılıyor biliyorsunuz, Tıp Fakültesi Hastanesini de filan da düşünecek olursanız muazzam bir hastane yatak kapasitesi çıkıyor Eskişehir’de. Bu bölgede üniversite alanı da var, düşünülüyor. Sizin yıllardır dilinizden düşürmediğiniz İleri teknoloji Üniversitesi de belki bu alanda yer alabilecek” dedi. 


“MERKEZDEKİLER SÜPERKENT’E GİTMEK İSTEYEBİLİR“ 

Büyükerşen, “Uygulama planları yapılacak. Çok daha önemli bir konu da finansmanının sağlanması. Bunlar bu işin bundan sonra belki de en zor kısmı. Mevcut şehirde yaşayanların bir kısmı burada konut sahibi olmayı isteyebilir, düşünebilir. Bu arada şehir hızla nüfus çekiyor, cazibe merkezi haline geliyor. Belki bizim dönüşüm yaptığımız afet riskli alandan da bazı kimseler buraya gelmek isteyebilirler. Bu daha sonra ortaya çıkacak bir konu” diye konuştu. 


“HALKEVİ YENİDEN YAPILACAK” 

Büyükerşen ayrıca, “Eskişehir Halkevi binası, 1950’lerde lime lime satıldı. Ön tarafı İş Bankası olmuştu. İş Bankası ile yarın bir protokol imzalıyoruz. Ön tarafı yine İş Bankası olmak üzere, Halkevi’nin aynısı banka tarafından yapılacak” dedi. 


"YEŞİL ALAN FİKRİ AĞIRLIK KAZANDI"

Eski vergi dairelerinin bulunduğu alanı daha önce belediyeye ek bina yapmak için isteyen Büyükerşen, “Kamuoyunda yeşil alan olsun fikri gittikçe ağırlık kazandı” dedi. Yıkılan vergi dairesi binasının yeri ile ilgili daha önce “Belediye binası artık yetmiyor. Bize tahsis edilsin, ek bina yapalım” diyen Büyükerşen, kamuoyunda yeşil alan olması istenen alan ile ilgili bu sefer, “Öyle anlaşılıyor ki bana vermeye niyetleri yok. Bu arada kamuoyunda yeşil alan olsun fikri gittikçe ağırlık kazandı. Şimdi orası öyle duruyor. Belediye için büyük modern bir binaya ihtiyaç var. Ama parayı oraya harcayacağımıza, Eskişehir’in başka taraflarındaki eksiği gediği kapatmaya harcamak daha akılcı olur biliyorsunuz. Geldiğimiz günden beri de işi kuruşu kuruşuna hesaplayıp yapmaya çalıştık” dedi. 


"KEŞKE BÖYLE KALSA" DENİLİYOR

2Eylül, birçok haberle kent merkezindeki söz konusu alanın yeşil alan ve park olarak kalması yönündeki talepleri gündeme taşımıştı. Son olarak 1 Eylül 2016 tarihindeki “Keşke böyle kalsa” başlıklı manşetimizde, binalardan birinin yıkıldığı alanın kamuoyun- da boş bırakılması ve park olması talebini yeniden gündeme taşımıştık. 


"BİR BANKA İLE TEMAS HALİNDEYİZ"

Basın toplantısında Büyükşehir Belediyesi’nin kent merkezindeki 8 mahallede çalışmalarını sürdürdüğü afet riskli alan projesine de değinen Büyükerşen, “Bizim bölgede ise, uzlaşmalar yapıldıktan sonra yine Bakanlığa gideceğiz. Orada görüşleri varsa yine proje üzerinde ufak tefek değişiklikler yapılabilir. Bizim bölgenin finansmanı konusunda, ismini vermeyeceğim bir banka ile temas halindeyiz. Belki onun bir gayri menkul sermaye ortaklığı var, o ortaklığa biz de belediye olarak dahil olup hızla oranın finansmanını sağlama şansımız olabilecek. Tabi tüm bunları söylüyorum ama inşallah ekonomik koşullar daha iyi hale gelirse bu işler daha kolay olur” dedi. 



Eskişehir'de 75 bin kişilik yeni bir kent kuruluyor!



2 Eylül Gazetesi



Haber Es Gazete'de şu şekilde yer aldı


Prof.Dr. Yılmaz Büyükerşen, “Eskişehir’in Gelecek 50 Yılına Işık Tutacak Planlar ve Süper Kent Projesi” hakkında basın açıklaması yaptı.

 

Büyükerşen'in açıklaması şöyle; Eskişehir’in geleceğine en az 50 yıl ışık tutacak İmar Planları çalışmalarına, hatırlanacağı gibi, 2014 yılı başlarında başlanmıştı. Bu planlar 1/25000’lik Nazım Plan dahil porsuk çevresini kapsayan Afet Riskli Bölge Projesi ve Gündoğdu Mahallesi Kentsel Dönüşüm Projeleridir.

Bu planların yapılması Çevre ve Şehircilik Bakanlığınca Büyükşehir Belediyesine görev olarak verilmişti.

Eskişehir’in ikinci uydu kenti sayılacak Süper Kent planlarını ise Çevre ve Şehircilik Bakanlığı üstlenmişti.

İstanbul Teknik Üniversitesi gerek Büyükşehir, gerek Bakanlığın görev alanlarına giren planların yapılmasını 2014 yılı başında üstlenmişti.

Teknik Üniversite ekiplerinin hazırladığı,  basınımız ve meslek odalarının incelemesine de sunulan bilimsel etütlere ve çağdaş şehircilik anlayışına uygun olarak hazırlanan planlarda sona yaklaşılmış bulunuyor. Bunlardan Afet Riskli Bölge Planları, Bakanlık uzmanlarının incelemesine sunulmuş olup yakında Büyükşehir Belediyesinin yanındaki nikah salonunda mülk sahiplerinin uzlaşım müzakerelerine açılarak onay işlemi başlatılacaktır.

1/25000’lik Nazım İmar Planı ise halen Büyükşehir Belediyesi İmar Komisyonunda karar için görüşülmekte olup Nisan toplantısında Meclis’e getirilmesi beklenmektedir.

Önceki gün Çevre ve Şehircilik Bakanı Sayın Fatma Güldemet SARI’nın duyurduğu ve 1/25000’lik planın Belediye Meclisimizce kabulünden sonra uygulama safhasına geçilecek Süper Kent Projesinin özellikleri şunlardır:

Süper Kent şehrin güneyindeki Kocakır Bölgesinde bulunan 838 hektar alanı kapsayacaktır. Bölgede 18.775 adet konut, çoğu ofis olarak 1342 ticaret yapısı, 1 adet hastane, 1 adet kültür merkezi, 42 adet aile sağlığı merkezi ile 75.000 nüfusa yetecek kadar okul ve diğer sosyal alanların da yanı sıra, kişi başına 41 m2 ‘lik yeşil alana sahip olacaktır.

Her konut başına 36 m2 sebze ve meyve yetiştirilecek arka bahçeler olacaktır. Bina çatılarına konacak güneş panelleri ve güneş tarlaları ile 24,5 megavat enerji üretilerek %94,3 oranında karbon salınımı azaltılacaktır. Hem alan hem de bina bazında su arıtma ve yağmur suyu biriktirme sistemleri ile arıtma sistemlerinden de sulama suyu sağlanacak, çöpler ise enerjiye dönüştürülecektir.

Bölgede bulunan Kayapınar ve Aşağı Çağlan Köyleri ise bölgenin güneyine taşınacaktır. Süper Kent alanının güneyinde çevre yolu yer alacak, ulaşım ise elektrikli ve hibrit otobüsler ile sağlanacaktır.

Eskişehir Süper Kent Projesi diğer kentlere de örnek olmak üzere Antalya Expo’da sergilenecektir."


Es Gazete


Haber Posta Eskişehir'de şöyle yer aldı


 Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkanı Prof. Dr. Yılmaz Büyükerşen, 'Kentsel Dönüşüm' projesi ile 'Süper Kent' projesini anlattı. 'Süper Kent' projesinin örnek olacağı belirtiliyor Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkanı Prof. Dr. Yılmaz Büyükerşen. 'Eskişehir'in gelecek 50 yılına ışık tutacak planlar' diye bahsettiği 'Kentsel Dönüşüm' projesi ile 'Süper Kent' projesi hakkında açıklamalarda bulundu. 'Kentsel Dönüşüm' projesi imar planları çalışmalarına 2014'te başlandığını belirten Büyükerşen "Bu planlar Porsuk çevresini kapsayan Afet Riskli Bölge Projesi ve Gündoğdu Mahallesi Kentsel Dönüşüm Projelerinden oluşuyor" dedi. Büyükerşen, Eskişehir'in ikinci uydu kenti sayılacak 'Süper Kent' projesinin örnek bir proje olduğu belirtiliyor.

Büyükerşen proje hakkında şunları söyledi: "Süper Kent şehrin güneyindeki Kocakır bölgesinde bulunan 838 hektar alanı kapsayacak.  Bölgede 18 bin 775 adet konut, çoğu ofis olarak bin 342 ticaret yapısı. 1 adet hastane, 1 adet kültür merkezi. 

42 adet aile sağlığı merkezi ile 75 bin nüfusa yetecek kadar okul ve diğer sosyal alanlar bulunacak. Bölgedeki Kayapmar ve Aşağı Çağlan köyleri güneye taşınacak. Bölgenin güneyinde çevre yolu yer alacak, ulaşım ise elektrikli ve hibrit otobüsler ile sağlanacak."


Posta Eskişehir


Geri Dön