29 / 03 / 2024

Yılmaz Büyükerşen kimdir?

Yılmaz Büyükerşen kimdir?

Anadolu Üniversitesi eski rektörü; Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkanı Yılmaz Büyükerşen kimdir? Yılmaz Büyükerşen ne zamandan beri Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkanı olarak görev alıyor? İşte Yılmaz Büyükerşen'in biyografisi...



Yılmaz Büyükerşen kimdir?

Yılmaz Büyükerşen, 1936 yılı Eskişehir doğumlu. Anadolu Üniversitesi eski rektörü olan Yılmaz Büyükerşen bugün Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkanı.


Yılmaz Büyükerşen, liseyi Eskişehir Atatürk Lisesi'nde okudu. 1962'de Eskişehir İktisadi ve Ticari İlimler Akademisi'nin ilk mezunları arasında yer alan Büyükerşen, 1966 yılında doktorasını tamamladı. 1968 yılında doçent; 1973 yılında ise profesör oldu.


Yılmaz Büyükerşen, 1976'da mezun olduğu akademinin başkanlığına seçildi. 1982 yılında ise Anadolu Üniversitesi rektörlüğüne getirilen Yılmaz Büyükerşen 1987'de aynı göreve tekrar atandı. 


Ayrıca, 2 dönem Radyo Televizyon Yüksek Kurulu başkanlığını yürüten Yılmaz Büyükerşen, 1994 yılında 3984 Sayılı Kanununun çıkarılmasıyla bu görevinden ayrıldı. Türkiye'nin ilk Sinema ve Televizyon Okulu'nun kuruluşunu Eskişehir'de gerçekleştirdi. 


Anıtkabir müzesinde Mustafa Kemal Atatürk'ün birebir boyutlardaki balmumu heykeli, yine Prof. Büyükerşen tarafından yapılmıştır. Ayrıca Eskişehir'de ikinci üniversitesinin kurulmasına ve dünyada tek olan açıköğretim fakültesinin kurulmasına da öncülük etmiştir.


Yılmaz Büyükerşen'in siyasi hayatı

18 Nisan 1999 seçimlerinde, oyların %44’ünü alarak, DSP listesinden Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkanlığına seçilen Büyükerşen, aynı zamanda Avrupa Konseyi Yerel ve Bölgesel Yönetimler Kongresi Türk Delegasyonu Başkanlığına getirildi ve 2004 yılı Mayıs ayına kadar bu görevini sürdürdü. 


Büyükşehir Belediye Başkanı olarak Eskişehir’de “Kentsel Gelişim Projeleri” paketini uygulamaya koyan Büyükerşen, Porsuk Çayı’nın, sulama kanallarının ıslahı ile içinde “Türkiye’de ilk kez akarsudan botlarla kentiçi ulaşımda yararlanılması projesine” başlanması, taşıt ve yaya köprülerinin yenilenerek afet riskinin azaltılması, kentiçi ulaşımında Hafif Raylı Sistemin kurulması, tarihi Odunpazarı Evlerinin yeniden düzenlenmesi ve restorasyonu, Kalabak Menba Suyunun 45 km’lik isale hattı ve depolarının modernize edilip, şişeleme fabrikası kurularak yurtiçi ve yurtdışı satışının sağlanması, Kapalı Pazar Marketlerin başlatılması, Büyük Park ve Kent Parklarının yapılıp, şehrin heykellerle donatılması, Beton Malzeme Üretim Fabrikası ile Akıllı Kartla Su Sayaçları Üretim Tesisleri, Ekmek Fabrikası ve çeşitli konularda mal ve hizmet üretimi yapan Belediye Şirketlerinin, kadınlar ve çocuklar için beceri kursları veren eğitim merkezlerinin kurulması gibi hizmetleri gerçekleştirilmiştir. 


Bunların yanısıra, Haller Gençlik Merkezini, 6 ayrı sahnede hizmet veren Şehir Tiyatrolarını, Belediye Senfoni Orkestrasını kurup, Opera ve Tiyatro Binalarını gerçekleştiren Büyükerşen, kente hizmetleri ile ilgili çok çeşitli ödüller almıştır. 


29 Mart 2009 yerel seçimlerinde yine DSP adayı olarak oyların %52’sini alarak üçüncü kez Büyükşehir Belediye Başkanlığına seçilen Prof. Dr. Yılmaz Büyükerşen evli ve iki çocuk, iki torun sahibidir.


DİSK önderliğinde gerçekleşen "Solda Birlik" toplantılarında ve diğer sol senaryolarında adı sık sık geçen Prof. Büyükerşen, 2004 yılında DSP eski Genel Başkanı Bülent Ecevit tarafından yapılan genel başkanlık teklifini geri çevirdi. 


Prof. Yılmaz Büyükerşen; evli, iki çocuk ve iki torun sahibidir. Ayhan Şahenk Vakfı'nda yönetim kurulu üyesi olan Prof. Büyükerşen, aynı zamanda Kanal D'nin kurucularındandır




Yılmaz Büyükerşen, başarısının sırrını açıkladı!
Yılmaz Büyükerşen: Müteahhitlere iş vermem!


Geri Dön