29 / 03 / 2024

Yönetmelik, emlakçılığın kilometre taşı!

Yönetmelik, emlakçılığın kilometre taşı!

TURYAP Halkalı Temsilcisi Kutsal Karan, Taşınmaz Ticaretine İlişkin Usul ve Esasları Düzenleyen Yönetmelik hakkında yazı kaleme aldı. İşte yazının detayları...



Bayram tatilinde, eski bankacı - henüz üç aylık - bir meslektaşımla karşılaştım. O kadar kendinden emindi ki, bir hafta öncesinde konuyla ilgili düzenlenen bir çalıştayda bakanlıktan gelen genel müdür yardımcısının söylediklerini duymasam ben bile inanacağım; emlakçılık yasasının üç güne kalmaz çıkacağına. İstanbul’a uzak aynı bilgi seviyesindeki özellikle de genç meslektaşlarımın dikkatini çekmek için bu yazıyı yazma gereği hissettim. Naçizane…  

Çarşambadan belliydi Perşembe olacak olan, n’oldu; dağ fare doğurdu.

Nedir o; taşınmaz ticaretine ilişkin usul ve esasları düzenleyen yönetmelik, sokaktaki adıyla Emlakçılık Yasası!..  

Emlakçılara karşı olan önyargıların geçmişten gelen yanlışlardan, meslektaşlarımızın hoyratlığından oluştuğu düşünülürse mesleğin bugünkü temsilcileri olarak "Emlakçılıkta pozitif kültür oluşturmak" tarihin bizlere yüklediği misyondur. Buna bağlı olarak yaşamın her alanında olduğu gibi, emlak sektörünün çehresinde de hızlı bir gelişim ve değişim yaşanmakta. Uygulanan yoğun eğitim programları ve teknolojik araçlarla sağlanan son yıllardaki bu gelişim, değişim ve oluşan farkındalıkla beraber, yönetmeliğin geleneksel emlakçılıktan ‘Yeni nesil emlakçılığa’ geçişte kilometre taşı olacağı mutlaktır.

Çok uzun zamandır beklenilen, emlakçılık ile ilgili mesleki şartların belirlendiği, sektör ve mesleğin disipline edilmesi açısından önemli olan yasal düzenleme 5 Haziran 2018 de Resmi Gazetede yayınlanarak yürürlüğe girdi. Zira mesleki mevzuatın günün koşullarına uygun revize edilmesi ihtiyaç haline gelmişti. Ancak!.. bu yasal düzenlemedeki hedef; gerek bu işi yapan gerçek veya tüzel kişiler ve gerekse bu tür işletmelerden hizmet alanların hayatlarını kolaylaştırma olmalıdır. Oysa,

14.maddenin (h) şıkkındaki ‘yeterli süre’ yoruma / tartışmaya açık olduğundan mağduriyetin kaynağıdır!..

ya da 15.maddede belirlenen sözleşme süresi ve ilavesinin kabulü için yapılan tanımlama yeterli değildir!..

Ve diğerleri…

Meslekten ve sektörden uzak olan görevlendirilmiş birinin hazırladığı ‘içine farklı niyet başka amaçlıların tuz serptiği ve belki yıllar öncesinden gelen bir hesabın da sonucunda’ can damarı kesilmiş mesleki bir yönetmelik, maalesef ki; oldu bittiye getirildi. Tapu harçları düşürülürken, bankalar faizleri aşağıya çekerken, emlakçının komisyonu da sünnet edildi!.. Velhasıl kelam; hiçbir hak almadan tersine hakları ellerinden alınan emlakçılar oldu!..

Sektörün içinde emek mücadelesi veren her meslektaşın özellikle gençlerin, önce süreci tam öğrenmesi ve bilmesi lazım ki, sonrasına sahip çıkabilsin. Çünkü sektörde faaliyeti olan emlakçıların istisnasız hepsi birlik ve beraberliği tam olarak sağladıklarında akla, mantığa uygun ve hakkaniyetli bir yönetmelik yapılabilir. Bunu sağlayacak olan kurumsal yapılar da bellidir.

Tam ve doğru bir yönetmelik; ön yargı ile bakılan mesleğin itibar kazanması, mesleki disiplin için olduğu kadar, ekonominin lokomotifi denilen sektördeki kaçağı da önleyebilir, dolayısıyla devletin gelirinin artacağından böyle de bir önemi vardır!..

İlgili yönetmelikte hiç bir mağduriyete sebep olmadan ivedi olarak yapılacak revizyon ile bu yasal düzenlemenin taraflara sağlayacağı fayda, ayrıca sektörün ve mesleğin gelişme kaydetmesi ilerleyen zaman içinde uygulamada daha net görülüp, anlaşılacaktır.


Kutsal Karan

TURYAP Halkalı Temsilcisi

 

Taşınmaz Ticareti Hakkında Yönetmelik sil baştan yenilenmeli!
 


Geri Dön