19 / 03 / 2024

Yurt dışından gelen turistler Antalya turizmini olumlu etkiledi!

Yurt dışından gelen turistler Antalya turizmini olumlu etkiledi!

JLL Türkiye Otel ve Ağırlama Departmanı verilerine göre 2014 yılının Ocak ile Eylül ayları arasındaki dönemde Antalya’ya gelen ziyaretçi sayısındaki artışla beraber ortalama günlük oda fiyatları da yükseldi.



JLL Türkiye Otel ve Ağırlama Departmanı verilerine göre 2014 yılının Ocak ile Eylül ayları arasındaki dönemde Antalya’ya gelen ziyaretçi sayısındaki artışla beraber ortalama günlük oda fiyatları da yükseldi. Ortalama günlük oda fiyatları 2014 yılı Ocak-Eylül döneminde de bir önceki yıla kıyasla yüzde 13 oranında artışla 99,54 Euro’ya ulaştı. Toplam oda sayısı üzerinden oda başı elde edilen gelir oranı ise bir önceki yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 8 artarak 61,83 Euro’yu buldu.


75 ülkede, 200 kurumsal ofisi ve 53 bin çalışanıyla müşterilerinin yerel, bölgesel ve küresel ihtiyaçlarına cevap veren JLL,  Türkiye’de Otel ve Ağırlama Departmanı ile turizm sektörünün nabzını tutuyor. 


Devlet Hava Meydanları İşletmesi verilerine göre 2014 yılı Ocak-Eylül döneminde Antalya Havalimanı’na inen toplam yolcu sayısı bir önceki yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 6 artarak 23 milyon 582 bin 261’e ulaştı. Gazipaşa Alanya Havalimanı ise 603 bin 294 yolcu sayısıyla yüzde 116 oranında artış gösterdi.


Antalya’ya en çok Ruslar geliyor

JLL Türkiye’nin verilerine göre havaalanlarındaki yoğunluk turizm sektörünü de olumlu anlamda etkiledi. 2014 yılı Ocak-Eylül döneminde Antalya’ya gelen yabancı ziyaretçi sayısı 10 milyon 23 bin ile bir önceki yıla kıyasla yüzde 4.85 oranında artış gösterdi. Ziyaretçilerin dağılımında Rusya pazarı ilk sırayı aldı. Rusya’dan gelen ziyaretçi sayısı 2013 yılına oranla yüzde 8.2 oranında artış göstererek, 2014 yılı Ocak-Eylül ayları arasında 3,3 milyona ulaştı. 2014 yılı Ocak-Eylül döneminde tatil için Türkiye’yi 2,3 milyon Alman ziyaretçi tercih etti ve bir önceki yıla oranla yüzde 4.5 oranında artış eğilimi göstermiş oldu. 


Rusya ve Almanya’nın yanı sıra, Hollanda 457 bin ziyaretçi sayısı ile yüzde 1.5, İngiltere ise 380 bin ziyaretçiyle yüzde 4.1’lik büyüme gösterdi. İran, İsrail, Danimarka, Portekiz Litvanya, Belarus, Estonya, Polonya ve Letonya da artış göstererek yükselen pazarlar arasında yerini aldı.


Gecelik oda fiyatları arttı

Yurt dışından gelen taleplerin artması, ortalama oda fiyatlarına da yansıdı. 2014 yılı Eylül ayında ortalama günlük oda fiyatları bir önceki yılın Eylül ayına göre yüzde 16 oranında artış göstererek 107,51 Euro oldu. Bu rakam 2013 yılı Eylül ayında 92,68 Euro olarak kaydedilmişti. 2013 yılı Eylül ayında 76,45 Euro olan toplam oda sayısı üzerinden oda başı elde edilen gelir oranı, yüzde 8 artış göstererek 82,53 Euro’ya ulaştı.


Ortalama günlük oda fiyatları 2014 yılı Ocak-Eylül döneminde de bir önceki yıla kıyasla yüzde 13 oranında artışla 99,54 Euro’ya ulaştı. Toplam oda sayısı üzerinden oda başı elde edilen gelir oranı ise yüzde 8 artarak 61,83 Euro’yu buldu.





JLL Türkiye Operasyon ve Finans Direktörü Volkan Müller, turizm sektöründe yaşanan artışı şöyle değerlendirdi: “Geçen yılın aynı dönemine kıyasla düşüş eğilimi gösteren otel doluluk oranlarına rağmen yükselen ortalama oda fiyatları ve toplam oda sayısı üzerinden hesaplanan oda başı elde edilen gelirlerle beraber Antalya’da otel ve turizm sektörünün olumlu anlamda geliştiğini görüyoruz. Geçen seneden bu yana ziyaretçi sayılarında düşüş yaşayan ülkelerin yerine daha yüksek ortalama oda fiyatları ile yeni pazarların öne çıkmasıyla beraber, Antalya otel ve turizm sektörünün dinamikleri daha da güçlenmiştir.


Müller, Antalya’da turizmin 12 aya yayılmasının önemini de vurguladı: “Ülkemizin en önemli turizm merkezlerinden biri olan Antalya’da turizmin bütün bir yıla yayılabilmesi, deniz ve tatil turizminin yanı sıra, kongre, sağlık ve spor turizminin de dengeli bir şekilde gelişmesiyle mümkün olacaktır. 1-4 Kasım tarihleri arasında düzenlenen Uluslararası Kongre ve Konvansiyon Birliği’nin (IC&CA) Antalya’da düzenlenen 53. kongresi Antalya ve Türkiye turizmi adına önemli bir organizasyon olmuştur.”



Geri Dön