27 / 04 / 2024

Yusufeli'ndeki baraj inşaatındaki şantiye meclis gündeminde!

Yusufeli'ndeki baraj inşaatındaki şantiye meclis gündeminde!

Artvin'in Yusufeli ilçesindeki baraj inşaatındaki şantiye ve karantina koşulları meclis gündemine taşındı. CHP'li Bayraktutan, konuyla ilgili soru önergesi hazırladı...



CHP Artvin Milletvekili Uğur Bayraktutan, Artvin'in Yusufeli ilçesindeki baraj inşaatındaki şantiye ve karantina koşullarına ilişkin soru önergesi hazırladı. Bayraktutan, sorusunun Sağlık Bakanı Fahrettin Koca tarafından yanıtlandırılmasını istedi.

CHP'li Bayraktutan, ''Aşağıda belirtilen sorularımın Sağlık Bakanı Sayın Fahrettin Koca tarafından yazılı olarak cevaplandırılması hususunu; Anayasanın 98. ve İçtüzüğün 96. ve 99. maddeleri gereğince saygılarımla arz ederim'' diye konuştu.

Bayraktutan, açıklamalarına şu şekilde devam etti: ''Artvin İli Yusufeli İlçesindeki Baraj inşaatı ülkemizin geçtiği olağanüstü dönemde aralıksız hız kesmeden devam etmektedir. Covid-19 salgınına karşı gerekli tedbirlerin alınmadığı salgının ülkemizde görülmeye başlandığı ilk günden itibaren vatandaşlarımız tarafından dile getirilmektedir. İlgili konu hakkında defalarca yazılı soru önergeleri vermiş olmamıza ve TBMM Genel Kurulu'nda dile getirmemize rağmen bugüne kadar şantiye koşullarında herhangi bir iyileştirme yapılmadığı gibi, sorumlular hakkında da herhangi bir yasal işlem başlatılmamıştır.  Son olarak; Limak Holding'in Artvin Yusufeli’de yaptığı baraj inşaatında çalışırken Covid-19'a yakalanan onlarca işçinin “Kaldığımız koğuş pislik içinde, bizi burada ölüme terk ettiler” şeklindeki isyanı yazılı ve görsel basında gündem olmuştur. Baraj inşaatında kaldıkları koğuşların ve yemek yedikleri yerlerin pislik içinde olduğunu belirten işçiler; koronadan değil pislikten öleceklerini, hiç kimsenin kendilerine sahip çıkmadığını, salgın döneminde işçilerin hayatının hiçe sayıldığını ifade etmektedir. Ayrıca ilgili konuda işçilerle röportaj yapılmış; ulusal basında yer alan habere göre röportaj yapılan işçilerden biri “Emniyet Güçlerine, Sağlık Bakanlığı'na ve İl Sağlık Müdürlüğü' bilgi verilmesine rağmen; şantiyede yaşananları kimsenin umursadığını belirtmiş; “Kimsenin umurunda değiliz, telefonla aradığımda 'Biz bakmıyoruz' diyorlar, siz bakmasanız kim bakacak? Şu hasta halimizle kaldığımız yerde kim kalır. Limak Holding'in Artvin şantiyesi berbat durumda, burada sorumlu olduğu belirtilen kişiler insan yerine koymuyor bizi. Ne evimize yolluyorlar ne de burada insan gibi bir bakım var. 5 dakika bile durulmayacak yerde insanı kalmaya mecbur bırakıyorlar. 30'u aşkın kişide koronavirüs çıkması üzerine bizi karantinaya aldılar. Aynı yerde yemek yiyoruz, herkes kendi eliyle yemek koyup yiyor. Odalarda 4-5 kişi kalıyoruz, boş odalar olduğu halde bizi kalabalık yere koyuyorlar. Doktor başka yere yatırmıyor. Odalar da pislik içinde, ranzalar pas tutmuş, rezil bir ortamda iyileşmeye çalışıyoruz. Şirket doktoru bize uğramadı bile, sağlık personeliyle ilaç yolladı Bizi buraya terliklerle getirdiler, ayağımızda ayakkabı bile yok.” İfadelerini kullanmıştır.''

CHP Artvin Milletvekili Uğur Bayraktutan'ın soruları:
1- Genel olarak Yusufeli Baraji Personelinin karantina koşullarını kamuoyuyla paylaşır mısınız? 
2- 30'un üzerinde pozitif vaka olmasına rağmen ilgili şantiye çalışanları etkileşimde bulundukları kişilerle beraber ayrı bir alanda, gerekli koşullar sağlanmak suretiyle karantina altına hangi gerekçeyle alınmamıştır? 
3- Artvin Yusufeli Barajı şantiye çalışanlarının sağlığını tehlikeye atan ilgili  uygulamalar hakkında Bakanlığınız nezdinde herhangi bir soruşturma başlatılmış mıdır? 
4- Başlatılmamış ise; bugüne kadar gerek tarafımızca, gerekse vatandaşlarımız  tarafından dile getirilen ilgili sıkıntılar işığında Artvin Yusufeli Barajı şantiyesi Limak Holding yetkilileri hakkında gerekli işlemler ne zaman başlatılacaktır? 
5- An itibarıyla 30'un üzerinde Covid-19 pozitif çalışanın “Bizleri ölüme terk  ettiler” ifadelerinin üzerine ilgili şantiyede sağlık koşullarının iyileştirilerek, karantinadaki hastaların gerekli tedaviyi almaları hususunda gerekli çalışmalar ne zaman başlatılacaktır? 


Geri Dön