25 / 04 / 2024

YYÜ kendi elektriğini üretecek!

YYÜ kendi elektriğini üretecek!

YYÜ kendi elektriğini üretecek. Doğu Anadolu Kalkınma Ajansı ( DAKA ) desteğiyle kurulan güneş enerjisi santrali ile Yüzüncü Yıl Üniversitesi ( YYÜ ) kendi elektriğini üretecek.



Güneşli gün sayısı bakımından Antalya'dan sonra ikinci sırada yer alan Van'da, YYÜ tarafından hazırlanan proje ile üniversite yerleşkesine 400 kilovat güce sahip güneş enerjisi santrali kuruldu.


Santral sayesinde yıllık 3 milyon lirayı bulan elektrik faturasına 280 bin lira katkı sunmayı planlayan üniversite yönetimi, yakın zamanda kuracağı 3 megavat gücündeki yeni santralle de üniversitenin tüm enerji ihtiyacını karşılamayı hedefliyor.


Güneş enerjisi santralinin açılışında konuşan Vali Aydın Nezih Doğan, santrallerin kurulmasının temelinde yeni bir ekonomi kurma sevdasının olduğunu, bunun da "yeşil ekonomi" olarak adlandırıldığını söyledi.


Doğan, bu çalışmanın, doğaya en az zararı vererek insan hayatını kolaylaştıracak ve üretimde herhangi bir daralmaya sebebiyet vermeyecek şekilde ekonomiyi yeniden dizayn etme projesinin bir alt modeli olduğunu belirterek, Van gibi kalkınma sürecine yeni başlayan yerlerin ileri modelleri kendilerine daha iyi rehber alması gerektiğini ifade etti.


Doğaya zarar vermeden veya en az zararı vererek ekonomik faaliyetleri en üst seviyede yapma fırsatını bulacak projeleri geliştirmek gerektiğine değinen Doğan, şöyle konuştu:


"Dünyada olduğu gibi burada da farklı bir fiyat politikası uygulanmalıdır. Örneğin İspanya'da akademik kuruluşların yaptığı güneş enerjisi üretim sistemlerine kilovat başına 1 avro ödenirken, normal bir üretici firmaya 20 sent civarında bir ödeme yapılıyor. Burada amaç ARGE çalışmalarını finanse edecek bir kaynak oluşturmaktır. Daha çok enerji üretiminden ARGE'ye yönelmiş bir yapının kurgulanmasında fayda var. Önümüzdeki dönemde Van'da güneş enerji sistemi önemli bir ekonomik faaliyet alanı olacak. Burada üniversitenin rol alabilmesi için de teknik bir altyapıya ihtiyaç var. Bence DAKA'nın desteklemesi gereken o teknik altyapıdır."


YYÜ Rektörü Prof. Dr. Peyami Battal da 400 kilovat kapasitedeki santralin üniversite için yeterli olmadığına işaret ederek, bugünkü açılışın, 'dikkati çekmek ve adım atmak' olarak değerlendirilmesi gerektiğini kaydetti.


Santralin yakınındaki boş araziyi de santrale ek bölüm olarak tasarladıklarını ve hazırlıkların tamamlandığını anlatan Battal, ikinci projeleri olan 1 megavat gücündeki ikinci bölümü de kısa sürede devreye sokmak istediklerini dile getirdi.


Bu anlamda DAKA'nın da desteklerine ihtiyaç olacağını vurgulayan Battal, şöyle konuştu:


"Tabii üniversitelerin birinci dereceden fonksiyonu, üretimi direkt kendisinin yapması değil. Birinci derece fonksiyonumuz eğitim, öğretim, araştırma, ARGE yapma ve ARGE ile beraber sanayicilere öncü olup, lokomotif işlevi görerek bu öncülüğünü üretime yönlendirmektir. Üniversitemiz de bu kapsamda bir adım attı. Bu tesisin şu anda beklediğimizden yüzde 10 daha fazla üretim yapacağı görülüyor. Dolayısıyla üniversite olarak halkımıza, kamu kurum ve kuruluşlar ile vatandaşlarımıza öncü olmak kaydıyla her türlü desteği vereceğimizi de ifade etmek istiyorum."  


Güneş Enerjisi Santrali Projesinin koordinatörü YYÜ Mimarlık Mühendislik Fakültesi Elektrik-Elektronik Mühendisliği Bölümü Başkanı Doç. Dr. Naci Genç ise santralle ilgili teknik bilgileri aktardığı konuşmasında, sistemi kurmalarındaki tek hedeflerinin elektrik faturasından kurtulmak olmadığını söyledi.


Üniversitenin elektrik faturası yükünü minimuma indirmenin yanında bölgede tüketilen elektrik enerjisinin yaklaşık yüzde 90'ını tüketen kamu kurumları, mesken ve küçük ölçekli iş yerlerine örnek olmak amacı da güttüklerini anlatan Genç, şunları kaydetti:


"Bu durumda kamu kurumları tükettikleri enerjiyi yenilenebilir enerji kaynaklarından karşılarsa büyük bir katkı sağlayacakları kanısındayız. Farkındalık oluşturmak, yaklaşık 3 bin 100 saat ile yıllık ortalama güneşlenme süresi bakımından Türkiye ortalamasının epeyce üzerinde olan ilimizde ve bölgemizde güneş enerjisi santrallerinin yapılması noktasında farkındalık oluşturmak da bu projenin diğer bir hedefiydi. Üniversite bünyesinde bu santrallerle ilgili akademik çalışmalar yapmak ve bu alanda uzman öğrenci yetiştirmek diğer bir hedefimiz. İlerleyen süreçte bu hedefimizin sonuçlarını daha net göreceğiz."


Genç, bu projenin bölgede örnek olması amacıyla özellikle kamu kurumlarında bu tip projelerin hızla uygulamaya konulmasının önemli katkı sağlayacağına değinerek, 5 yıl içerisinde bölgede tüketilen elektrik enerjisinin yaklaşık yüzde 30'unun güneş enerjisi santrallerinden elde edilebileceğini sözlerine ekledi.


Konuşmaların ardından santralin açış kurdelesini kesen Vali Doğan ve katılımcılar, paneller ve sistemin işleyişiyle ilgili yetkililerden bilgi aldı.


Açılışa İl Emniyet Müdürü Mahmut Karaaslan, Büyükşehir Belediye Başkan Yardımcısı Selim Bozyiğit, Tuşba Belediye Başkanı Fevzi Özgökçe, DAKA Genel Sekreteri Dr. Emin Yaşar Demirci, akademisyenler, öğrenciler ve yürütücü firma yetkilileri katıldı.


AA


Geri Dön