26 / 04 / 2024

Zafer Akçığ: İzmir'deki fay hatları fokurduyor!

Zafer Akçığ: İzmir'deki fay hatları fokurduyor!

İtalya’daki 6.6 büyüklüğündeki depremin Ege Bölgesi’ni etkileyebileceği tartışılırken, Prof. Dr. Zafer Akçığ’dan da uyarı geldi. İzmir’deki 2003 ve 2005 depremlerinin henüz tamamlanmadığını söyleyen Akçığ, “İzmir fokurdayan kazan gibi” diye konuştu




İtalya'da meydana gelen 6.6 büyüklüğündeki depremin Ege Bölgesi'ni etkileyip etkilemeyeceği tartışmaları devam ederken, Dokuz Eylül Üniversitesi Deprem Araştırma Merkezi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Zafer Akçığ'dan önemli uyarılar geldi. 2008 yılından beri inceledikleri İzmir'deki faylarda hareketlilik olduğunu söyleyen Prof.Dr.Akçığ, "İzmir'deki fay hatları fokurduyor. Seferihisar'da jeotermal olduğu için orası ayrıca kaynayan bir kazan.  İzmir  fokurdayan bir kazan gibi" dedi.


"İzmir'de hareketlilik var"


Kuşadası açıklarında geçtiğimiz ay meydana gelen depremin Seferihisar ve Tuzla fay hatlarının kesiştiği yerde olduğuna dikkat çeken Akçığ, "Özellikle jeotermal bölge olan Seferihisar'da çok yoğun bir hareketlilik var. Orada jeotermale bağlı olan fayların yaratacağı depremler küçük boyutta olabilir ama fay harekete geçtikten sonra jeotermal dinlemeyecektir" dedi.


"2005 depremi tamamlanmadı"


İzmir'de meydana gelen 2003 ve 2005 depremlerinin henüz tamamlanmadığını kaydeden Akçığ, "Bölgedeki fayların karakterleri birbirinden farklı. Büyük ve Küçük Menderes fayları düşey atılımlı faylar iken Seferihisar fayı dikey atılımlı bir fay. Bu fay 2003 ve 2005 depremini üreten faydır. Kırığını mutlaka tamamlayacaktır.

Bu nedenle 'kaynayan kazan' benzetmesi yapıyorum. Ciddi bir durum söz konusu" dedi. 2005 depreminde en büyük hasarın Manavkuyu'da olduğunu söyleyen Akçığ, "Orada hasar gören binaların hepsine makyaj yaptılar. Binalardaki bütün çatlakları kapatıp sıva yaptılar.

Zaten bizim 2012'de tamamlanan çalışmalarımızda bölgedeki zeminin 300 metre derine kadar alüvyon olduğu ve yarısından fazlasının balçık olduğu ortaya kondu. Buna rağmen önlem alınmaması üzücü" açıklamasını yaptı.


"Hastaneler fay üzerinde"


İzmir'in olası bir depreme hazır olmadığının altını çizen Prof. Dr. Akçığ, "İzmir'in düzlüklerindeki binaların ortalama yaşı 40. Bu binalar sokakta karılan betonla yapıldı. Bu binalar İzmir'in zemin olarak en kötü yerine, tamamen alüvyon arazi üzerine yapıldı. Bunun yanı sıra Ege ve Dokuz Eylül Üniversitesi hastanelerinin altından fay hattı geçiyor. İzmir'de şu an 6.5 büyüklüğünde bir depremde viyadükler bile yıkılır" diye konuştu.

Tarihsel kayıtlara göre büyük bir depremde İzmir ve Manisa'nın birlikte yıkıldığını hatırlatan Prof. Dr. Zafer Akçığ, "İzmir fay hattı Alsancak Limanda yön değiştirip Manisa'ya devam ediyor. Bu durumda İzmir'de meydana gelebilecek olası bir deprem Manisa'yı da etkileyecektir.

Bu nedenle Manisa'nın da depreme hazır olması gerekir" diye konuştu.


İZMİR FAYI ASANSÖR'DE GÖRÜLÜYOR


İzmir fayının en belirgin olarak görüldüğü yerin Asansör Semti olduğunu söyleyen Zafer Akçığ, "Orada birden 28 metrelik yükselti var. Orası fay hattıdır. Asansörün bulunduğu yer fayın aynasıdır. Aynı fay İzmir Körfezi içinde de var. 32 metre yüksekliğinde kayalıklar var. Asansör'ün üzerinde bulunduğu fay hattı ilk olarak milattan sonra 7'de faaliyete geçip en son 1688'de deprem üretmiş" dedi.



Yeni Asır




Geri Dön