26 / 04 / 2024

Zeytinburnu imar planı değişikliğine Kültür ve Turizm Bakanlığı da itiraz etti!

Zeytinburnu imar planı değişikliğine Kültür ve Turizm Bakanlığı da itiraz etti!

Radikal Gazetesi muhabiri Elif İnce'nin haberine göre; Radikal'in 'Siluete yeni hançer' başlığıyla duyurduğu imar değişikliği teklifine Kültür ve Turizm Bakanlığı da itiraz etti: Emsal artışı yapılıyor.



İstanbul ’da Zeytinburnu eski tank fabrikasının arazisi olan 774 ada 6 ve 31 numaralı parsellere yönelik TOKİ’nin yaptığı 1/5000 ölçekli nazım imar planı değişiklik teklifine Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın da itiraz ettiği ortaya çıktı. Arazinin turizm alanında kalmasından dolayı plana ‘olur’ vermesi gereken bakanlık, değişikliği uygun bulmadı. 

‘Turizmi Teşvik Kanunu’ kapsamındaki alanda plan onama yetkisine sahip Kültür ve Turizm Bakanlığı Yatırım ve İşletmeler Genel Müdürlüğü, hazırlanan imar planlarına 4 Kasım 2013 tarihli yazısında itiraz etti. TOKİ’nin plan değişikliği ile ilgili yaptığı başvuruyu değerlendiren Kültür ve Turizm Bakanlığı onayladığı Ataköy Turizm Merkezi 1/5000 ölçekli Nazım İmar Planı ve 2007 yılında 1/1000 ölçekli uygulama imar planlarına uyulmasını isteyerek, bu konuda açılmış mahkeme kararlarının da göz önüne alınmasını istedi. Bakanlık ayrıca Plan İnceleme ve Değerlendirme Kurulu’nun 29.08.2013 tarihli kararına da dikkat çekerek, dava konusu taşınmazlarda herhangi bir uygulama yapılmamasını, bu durumu İBB ile Zeytinburnu belediye başkanlıklarına da bildirdiğini belirtti. 


‘Turizm yerine konut alanı’ 


Bakanlık şu uyarılarda bulundu: Onaylı imar planları ile karşılaştırıldığında emsal artışı içeriyor olması, 

Toplam inşaat alanının en az yüzde 50’sinin turizm kullanımına ayrılması koşulunun kaldırılmış olması,

Teklifte, turizm - ticaret alanlarında yer alabilecek kullanımlar arasında rezidans (konut) kullanımına yer verilmesi nedenleriyle bu haliyle uygun görülmemiştir.


Askeri alan ticari alana dönüştürülmüş

Radikal’de dün, ‘Siluete yeni hançer’ başlığı ile Emlak Konut GYO’nun Zeytinburnu’nda eski tank fabrikasının 11 dönümlük arazisini 70 metre yüksekliğinde inşaat izniyle ihaleye çıkarttığını manşetten duyurmuştuk. Mahkemenin ‘yıkın’ dediği 16:9 gökdelenlerinin yakınındaki arsanın ihale ilanından 3 gün önce TOKİ’nin 1/5000 ölçekli Nazım İmar Planı değişikliğini Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın onayladığını belirtmiştik. Milli Savunma Bakanlığı ile  TOKİ  arasında imzalanan protokole göre arazi Güneydoğu’da yapılacak karakollara karşılık TOKİ’ye devredildi. TOKİ de araziyi 635 milyon liraya Emlak Konut GYO’ya verdi. Nazım İmar Planlarında askeri alan olarak görünen arazi, yeni imar değişikliği ile turizm - ticaret ve ticaret - konut alanına çevrildi. Eski imar planında 1 olan emsal ise 2 ve 2,5 çıkarılırken yükseklik de 70 metre olarak belirlendi.


Elif İnce/Radikal Gazetesi


Geri Dön