24 / 04 / 2024

Zonguldak Mithatpaşa Tünelleri inşaatında sona gelindi!

Zonguldak Mithatpaşa Tünelleri inşaatında sona gelindi!

Zonguldak’ta kent trafiğinin rahatlatılması için 2013 yılında yapımına başlanan Mithatpaşa Tünelleri inşaatında sona yaklaşıldı. Tünellerle beraber 30 dakikalık ilçe yolu 5 dakikaya düşecek.



Zonguldak’ta hayata geçirilen Filyos projesinin yapıldığı bölgeye ve Kilimli ilçesine gidecek araçların şehir içine girmesini önleyecek olan Mithatpaşa Tüneli 1 ve 2'nin temeli, 2 Ağustos 2013 yılında dönemin Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım tarafından atıldı.

Hürriyet Gazetesi'nde yer alan habere göre; Mithatpaşa Mahallesi ve Yeşil Mahalle arasındaki güzergahta gidiş ve geliş şeklinde yan yana yapılan bin 860'şar metre uzunluğunda bulunan iki tüpte çalışmalar, 2018'in temmuz ayında ödenek yetersizliği nedeniyle durdu. Tünel inşaatı, Karayolları 15'nci Bölge Müdürlüğü tarafından ’yapımı öncelikli birinci proje’ kapsamına alınmasından sonra 9 Ocak 2019'da tekrar başladı. Mithatpaşa Tünelleri’nin hizmete alınmasıyla birlikte Zonguldak- Kilimli arasındaki 10.8 kilometrelik yol, 5.7 kilometreye, yolculuk süresi ise 30 dakikadan 5 dakika mesafede inecek.

45 YILLIK HAYAL GERÇEK OLUYOR

1975'da dönemin Zonguldak Belediye Başkanı Hüseyin Öztek’in gündeme getirdiği, ancak yapılamayan Mithatpaşa Tünelleri, 45 yılın ardından tamamlanma aşamasına gelindi. Mithatpaşa-1 Tüneli'nde ışık görünürken, hemen yanında bulunan Mithatpaşa-2 Tüneli'nde ise ışığa 39 metre kaldı. Tünelin ışık görme töreninin, Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu’nun katılımıyla yapılması hedefleniyor.

’BİR AN ÖNCE BİTMESİNİ BEKLİYORUZ’

Tünelin açılmasını heyecanla beklediklerinden bahseden Ramazan Petekli isimli vatandaş, uzun zamandır devam eden çalışmaların sona gelindiğinden bahsetti. Tünellerin kentin trafiğini önemli ölçüde rahatlatacağını düşündüğünden bahseden Petekli, "Burası bitme aşamasına geldi. Normalde 20 yıl öne bu tünellerin yapılması lazımdı. Geç kalındı, çünkü yollarımız kötü. Yıllardır bekleniyor Zonguldak’ta. Zonguldak için büyük bir başarı. 49 yıldır böyleyiz. İlk defa bu kadar hızlı çalışma olduğunu gördük. Yarıda bırakmasınlar artık. Bir ara yarıda kaldı. Bir an önce bitmesini bekliyoruz" diye konuştu. 
 


Geri Dön