29 / 03 / 2024

Zülfikar Soyvural: Tapu harcı yüzde 1'e düşmeli!

Zülfikar Soyvural: Tapu harcı yüzde 1'e düşmeli!

Marmaris Emlakçılar Derneği Başkanı Zülfikar Soyvural, konut satışlarındaki ciddi düşüşe dikkat çekti. Soyvural, tapu işlemleri üzerinden alınan tapu harcının yüzde 1'e düşürülmesi gerektiğini söyledi.



Marmaris Emlakçılar Derneği Başkanı Zülfikar Soyvural, konut satışlarının Marmaris’te ciddi derecede düştüğünü, tapu işlemleri üzerinden binde 20 oranında alınan tapu harcının binde 15 olarak düşmesinin yetersiz olduğunu bu oranın yüzde 1'e düşürülmesi gerektiğini belirtti. Marmaris’te konut üreten firmaların ellerindeki konutları satamayacağını da dikkat çeken Soyvural, “konut var ancak talep yok. Konut piyasasını hareketlendirmek için tapu harçlarının yüzde 1 faiz oranlarının da 0,50’nin altına indirilmesi gerekir” dedi. Marmaris’te kiralardaki artışları da değerlendiren Soyvural, “Marmaris’i altyapı problemi olmayan tatil bölgeleri ve daire fiyatları ile mukayese ettiğiniz zaman aslında kiraların yüksek değil. Marmaris’in sıkıntısı kiraların yüksek olması değil, asgari ücret alan kesime hitap edecek ne bir bölge var ne de bir konut. Bizim öncelikle asgari ücretle geçinen insanlarımıza idare edecek konut üretmemiz lazım” dedi.


Tapu işlemleri üzerinden binde 20 oranında alınan tapu harcının, konut ve işyerleri için 30 Eylül’e kadar binde 15 olarak düşmesini değerlendiren Marmaris Emlakçılar Derneği Başkanı Zülfikar Soyvural, bu oranın hep yüzde 3 olduğunu  belirterek yanlış bir uygulama yapıldığını dikkat çekti.


YANLIŞ BİR UYGULAMA


Soyvural; “ Marmaris’te 30 yıldır emlak sektörünün içindeyim. Bu oran zaten hep yüzde 3’tü. Şimdi yüzde 4’ten 30 Eylül’e kadar yine yüzde 3’e indirildi. Niye 30 Eylül’e kadar. Herkes bu oranları yanlış anlıyor. Burada binde 20 alıcı ödüyordu, binde 20 de satıcı ödüyordu. Buda yüzde 4 demektir. Alıcı ödüyor yüzde 2, satıcı ödüyor yüzde 2 toplam yüzde 4 ödeniyor. Şimdi bu oranı yüzde 3’e indirdiler. Yüzde 1,5 alıcı,yüzde 1,5 satıcı ödüyor. Ancak bu sitem 30 yıldır böyleydi. Sadece bir ara yüzde 1’e indirildi. Sonra yüzde 3,3’e çıkarıldı. Kısa bir dönem burada kaldı. Sonra 4’e çıkarıldı. Şimdi bunu yine yüzde 3’e indirdiler. Buda seçim telaşını atlatıncaya kadar. Bu uygulamaların hepsi yanlış. Bunun olması gereken yüzde 1. Yarısını alıcı yarısını satıcı öder. Bu oranı yüzde 3’e (Binde 15) çıkartmak çok yanlış bir uygulama. Vatandaş bunu sürekli karıştırıyor.


HARÇ YÜZDE 1’E İNMELİ


Örnek verecek olursak 100 Bin TL’lik bir konutta bin 500 alıcı öder, bin 500 satıcı öder. Bunun yanında 218 lira ile 238 lira arası döner sermaye ödeniyor. Şuanda yapılan indirimin piyasaya yansıması yok. Bu uygulama referandum telaşı ile çıkarılmış göz boyamaktan başka hiç bir şey değil. Bu uygulama 30 Eylül’e kadar değil sürekli olması lazım. Ayrıca bunun %1’e inmesi gerekir. Yapılan uygulamada değişen bir şey yok.


TAPUDA KONUTUN GERÇEK DEĞERLİ GÖSTERİLMİYOR


Asıl konu burada sağır sultan bile biliyor ki insanlar satın aldığı rakamı göstermiyor. Bunu niye göstermiyorsunuz? Bunu gösterilebilinmesi  için tapu harçlarının %1’e indirilmesi gerekir. Her kes tam göstersin tam göstermeyenlere ceza verin. Adaletli olmak gerekir. %1 olsa 350 bin TL’ye sattığım ev için 3 bin 500 TL öderim. 350 bin liraya sattığımız evi 100 bin liraya gösterdiğimizde 3 bin TL ödüyorum. Burada 500 lira devlet zarar ediyor. Halbuki ben 350 Bin liralık evi gerçek rakamında gösterdiğimde devlet daha çok kazançlı oluyor.


TALEPTEN ÇOK EV ÜRETİLİYOR


Marmaris’teki konut piyasası ile ilgili sorularımızı da yanıt veren Soyvural, Marmaris’te son 4 yıldır yeteri kadar konut üretilemediğini belirtti. Soyvural, “Sadece bu yıl yeteri kadar konut üretiliyor gibi görünüyor. Maalesef buda ülkenin ekonomik krizine denk geldi. Ben bu yıl konut üretenlerin bunun hepsini satabileceğini de inanmıyorum. Çünkü talepten daha çok ev üretiliyor.


APART DEVRİ BİTTİ


Şuanda küçük apartların bir çoğu konuta çevrildi. Bu Marmaris’te konut sayısını çoğaltıyor. Arka kesimlerde yapılan apart oteller zamanında yerel yöneticilerin yapmış olduğu yanlışlardır. Burada hiçbir zaman apart mevzuatına uyulmadan apartlar yapıldı. Konut olarak inşa edildi ve senelerce apart olarak işletildi. Apart demek en az 10 tane daire ve bahçe içinde olan konutlar apart olabiliyor. Artık apart devri bitti. 2000 yılından sonra küçük esnaf ekmek yiyemez hale geldi. Bu diğer sektörler içinde geçerli. Kar marjı çok fazla düştü. Otelcilerin durumu ortada.


KENTSEL DÖNÜŞÜM ÇOK FAYDALI OLDU


Marmaris’te kentsel dönüşüm konusunu da değerlendiren Soyvural, Marmaris’in deprem bölgesi olduğunu değinerek, kentsel dönüşümün gerçek bir şekilde yapıldığı takdirde Marmaris’e çok fazla faydası olacaktır dedi. Soyvural; “ Kentsel dönüşümden faydalanırken, turizme dokunmamak gerekiyor. Layıkıyla turizme hizmet veren tesisleri korumak gerekir. Böylece kentsel dönüşüm deprem bölgelerinde çok faydalı bir uygulama. Çünkü eskiden binalar olması gerektiği gibi yapılmamış. Kısacası deprem öldürmez, binalar öldürür. Japonya’da 6 şiddetinde deprem oluyor kimseye bir şey olmuyor. Aynısı bizde olsa çok sayıda insan ölür. Knetsel dönüşümün çıkış amacı Diyarbakır,  İzmir  ve İstanbul içindi. Ancak bunu halkta benimseyince Türkiye geneli yayıldı.


 “AGARİ ÜCRETLE GEÇİNEN KESİM İÇİN KONUT ÜRETMEMİZ LAZIM.
NORMAL AŞRTLARDA MARMARİS’TE KONUT KİRALARI YÜKSEK DEĞİL


Marmaris’te kiralardaki yüksekliğiyle ilgili sorumuzu da cevaplayan Soyvural, Marmaris’i altyapı problemi olmayan tatil bölgeleri ve daire fiyatları ile mukayese ettiğiniz zaman aslında kiraların yüksek olmadığını belirtti. Soyvural, “ Marmaris’in bu konuda sıkıntısı var. Marmaris’in sıkıntısı kiraların yüksek olması değil, asgari ücret alan kesime hitap edecek ne bir bölge var ne de bir konut. Bizim öncelikle asgari ücretle geçinen insanlarımıza idare edecek konut üretmemiz lazım. Bu maalesef toplu konuttan geçiyor. Ya bir bölgeyi belediye öncülüğünde toplu konut yapıp düşük gelirli insanlarımıza konut yapacağız. Yada TOKİ’den destek alınarak uygun bir yere toplu konut yapılmalı. Belediyenin böyle bir uygulamaya yer gösterip öncülük etmesi gerekir. Belediye kontrolünde olmalı ki yapılacak konutların turistik havayı değiştirmemeli.  Turizme zarar vermeden  TOKİ  yapılmalı.


FAİZ ORANI 0,50’NİN ALTINA DÜŞMELİ


Eskiye oranla konut satışlarının çok düştüğünü de dikkat çeken Soyvural, “ Özellikle 350 bin liranın üzerindeki konutların satışında çok ciddi düşüş var. 350’ye kadar yine bir şekilde alıcı çıkabiliyor. Ancak bunun üstünde yavaşlama var. Bununla birlikte faizlerin 0,80’lere çekilmesi bu duruma biraz olsun hareketlilik getirdi. Ancak bu yeterli gelmedi. Zaten faiz oranının olması gerektiği oran 0,50’nin altında olması gerekir. 0,80 faiz oranı 0,50’nin altına inerse ve alım satımda %1’e inerse konut piyasasında hareketlilik olacaktır. Olması gerekende budur. Herkesin konut sahibi olması gerekir.


Yabancılara yöneliks atışların yok denecek kadar az olduğunu da değinen Soyvural, Avrupalı yabancıların hızlı bir şekilde satış yaptığını, Ortadoğu’dan da biraz talep olduğunu belirtti. 



Marmaris Manşet


Geri Dön