29 / 03 / 2024

2003 yılında Boğaz'ın en pahalı yalısı 60 milyon dolar!

2003 yılında Boğaz'ın en pahalı yalısı 60 milyon dolar!

2003 yılında ABD merkezli Century 21'in Türkiye temsilciliği, Boğaz'daki yalıları araştırıp fiyat biçmiş. Geçtiğimiz günlerde 100 milyon avroya satılan Burhanettin Efendi Yalısı'na 12 yıl önce 60 milyon dolar değer biçilmiş.



2003 yılında Boğaz ın en pahalı yalısı 60 milyon dolar!


Boğaz'ın en pahalı yalısı 60 milyon dolar


Dünyanın en yaygın ağına sahip şirketlerinden ABD merkezli Century 21'in Türkiye temsilciliği, İstanbul Boğazı'ndaki yalıları araştırıp fiyat biçti. Boğaz'daki en pahalı yalının bugüne kadar ismi duyulmayan Saadettin Erbilgin'e ait olduğu ortaya çıktı.


    İstanbul Boğazı'ndaki en pahalı yalının bugüne kadar ismi duyulmayan Saadettin Erbilgin'e ait olduğu ortaya çıktı. Erbilgin'in yalısının fiyatı 60 milyon dolar (84 trilyon lira). Boğaz'da birçok ünlü ismi ait yalı bulunuyor. Bunlardan Doğuş Grubu'nun sahibi Şahenk Ailesi'nin yalısı 20 milyon dolar, Necmettin Erbakan'ın yalısı 17 milyon dolar, müteahhit Basri Erdoğan'ın Perili Köşkü ise 40 milyon dolar değerinde.

    Dünyanın en yaygın ağına sahip şirketlerinden Amerika Birleşik Devletleri merkezli Century 21'in Türkiye temsilciliği, İstanbul Boğazı'ndaki yalıları araştırıp fiyat biçti. Century 21'in Türkiye Genel Müdürü Hilmi Işıkören, yabancı zenginlerin İstanbul Boğazı'ndan yalı satın almak istediklerini açıkladı. Işıkören, ancak bunun için Meclis'ten yabancıların konut edinmesine izin veren yasanın çıkmasını beklediklerini söyledi.


Yalı fiyatları tespit edildi


   Şirket, Türkiye'nin sayılı zenginlerinin oturduğu yalılar için de bir fiyat tespitinde bulundu. Sabancı, Koç, Erbakan, Uzan, Taviloğlu, Boyner, Tatlıcı gibi ünlü ailelerin halen oturdukları yalılara ünlü emlakçılar değer biçti. Tarihi yalılar ve değerleri, önceki akşam basın mensuplarının da katıldığı Boğaz'daki tekne gezisiyle tanıtıldı. Fiyatları Century 21'e bağlı ABC Emlak Danışmanı Kemal Denizci ile K-D Gayrimenkul Ofisi sahibi Emin Kovankaya belirledi. Araştırma esnasında Boğaz'daki birçok yalının gerçek sahiplerinin öğrenilemediği belirtildi. Century 21, ABD New Jersey merkezli, 96 ülkede temsilcilik verdiği 7 bin 200 ofisi bulunuyor. Türkiye'deki temsilciliğini ise Uzel Grubu, 16 emlak ofisiyle yürütüyor.


Boğaz'daki bazı tarihi yalılar, sahipleri ve satış değerleri


Ahmet Nazif Paşa Yalısı: Sakıp Sabancı'ya ait. Büyük bina haremlik, küçük bina selamlık olarak inşa edildi. Vaniköy'de, değeri 6 milyon dolar.


Kırmızı Yalı: Rahmi Koç'un yalısı. Kandilli'de, değeri 7 milyon dolar.

 

Sezen Aksu Yalısı: Kanlıca'da bulunan yalının fiyatı 4 milyon dolar.

 

Erbakan'ın yalısı: Eski Başbakan Necmettin Erbakan'a ait. Çubuklu'daki yalının değeri 17 milyon dolar.


Ayhan Şahenk Yalısı: Şahenk Ailesi'ne ait. Çubuklu'da, 20 milyon dolar.


Ahmet Afif Paşa Yalısı: Uzan Ailesi oturuyor. Kemal Uzan yalıyı almadan önce burada Pera Palas'ın sahibi Misbah Muhayyes oturuyordu. Yeniköy'de, değeri 10 milyon dolar.


Perili Köşk: Restorasyonu yeni bitti. Sahibi Basri Erdoğan burayı turistik amaçlı kullanmayı düşünüyor. Değeri ise 40 milyon dolar.


Burhanettin Efendi Yalısı: Saadettin Erbilgin Ailesi'ne ait. Yeniköy'de, 60 milyon dolar. 1911 yılında Sultan Abdülhamit'in en sevdiği oğluna satıldı. Mısır Sarayı'nda çalışan bir Türk olan Mısırlı Ahmet İhsan Bey 1923 yılında yalıyı satın almıştı. 5 bin metrekarelik yalıda tam 64 oda bulunuyor. 

Rasim Ferit Bey Yalısı: Tansu Çiller Ailesi'ne ait. Yeniköy'deki yalının değeri 4 ile 5 milyon dolar arasında.


Sadullah Paşa Yalısı: Kiralık. Sadullah Paşa'nın uzak bir akrabası olan Emel Esin'e ait. Ayşegül Tecimer burada kirada oturuyordu. Beylerbeyi'nde, değeri 7.5 milyon dolar.


Server Bey Yalısı: Aydın Bolak'a ait yalının fiyatı 5 milyon dolar.


Yağcı Hacı Şefik Bey Yalısı: Fenerbahçe Başkanı Aziz Yıldırım'ın dayısına ait. Cemile Sultan Sarayı'nın yerine yapılmıştı. 6 milyon dolar.


Recaize Yalısı: Akın Tekstil'İn sahibi Haydar Akın'ın yalısı. Değeri yaklaşık 6 milyon dolar.

 

Komodor Remzi Bey Yalısı: Erdal İnönü yalıyı 1972'de satın aldı. Kandilli'de, değeri 3.5 milyon dolar.


Mustafa Taviloğlu Yalısı: Taviloğlu kendisi oturuyor. Anadoluhisarı'ndaki yalının fiyatı 4 milyon dolar.


Rıza Bey Yalısı: Boğaziçi Üniversitesi eski Rektörü Üstün Ergüder'e ait. Yalının değeri 3 milyon dolar.


Bahriyeli Sedat Bey Yalısı: Doğuş Okulları'nın sahibi Doğu Gözaçan Ailesi'ne ait. Anadoluhisarı'ndaki yalının değeri 2.5 milyon dolar.


Zarif Mustafa Bey Yalısı: Sabancı Ailesi'nden Demet Sabancı'ya ait. 1990'da yalıya gemi çarptı, restore gördü. Kandilli'de, 5 milyon dolar.



(2003 yılında 1 dolar 1.394.761 liraya, Reşat Altın ise 136.000.000 liraya satılıyormuş.)


Zaman 4 Temmuz 2003



Abdullah Kutalmış MIZRAK/Emlakkulisi.com





Geri Dön