17 / 04 / 2024

1941 yılında Boğaz'ın boş yamaçları ağaçlandırılacak!

1941 yılında Boğaz'ın boş yamaçları ağaçlandırılacak!

1941 yılında Boğaziçi'nin boş yamaçları ağaçlandırılacakmış. Boğaz'ın da nazım planını hazırlayan Prost, Boğaz'ın doğal güzelliğini göz önüne alarak hazırlayacağı planda ormanlanacak ve bostan olacak yerler tespit edecekmiş.



1941 yılında Boğaz ın boş yamaçları ağaçlandırılacak!


Boğaz'ın boş yamaçları ağaçlandırılacak


İmar işine başlarken bununla da meşgul olunacak


     Boğaziçi'nin iki yakasının imarına ait tafsilat planları Belediye İmar İşleri Müdürlüğü tarafından hazırlanmaktadır. Boğaz'ın nazım planını hazırlayan şehircilik mütehassısı B. Prost, Boğaz'ın tabii güzelliğini ehemmiyetle göz önünde bulundurmuştur. Tafsilat planlarının hazırlanmasında da bu husus ehemmiyetle göz önünde tutulmaktadır.

     Saltanat devrinde Boğaziçi'nde pek çok ağaç kesilmiş, bir çok yamaçlar çıplak bir hale konulmuştur. Bundan bir müddet evvel şehir civarındaki ormanlar hakkında tetkikler yapmak üzere İstanbul'a çağrılan Nafıa Vekaleti'nin bahçeler mütehassısı, Belediye İmar İşleri Müdürlüğü ile teşriki mesai için, B. Prost'la temasta bulunmuştu. Kararlaşan şekle göre Boğaziçi'nin imarına çalışılırken yamaçlar da ağaçlandırılacaktır. Boğaz'ın iki yakasında ağaçsız yer bırakılmayacak, buralara halk tatil günlerinde eğlenmek için ormandan istifade maksadıyla gelecektir. 

     Tafsilat planlarında ormanlanacak ve bostan olacak yerler tespit edilmekte, orman ve bostan sahaları hesaplanmaktadır. 

     Şehir içinde binlerce bostan mevcuttur. B. Prost bostanların şehir haricine nakledilmesi lazım geldiğini bildirmişti. Sayısı binleri aşan bostanların şehir haricine nakili ancak şehir civarının imar planı tatbik mevkine konduktan sonra kabil olacaktır.


Akşam 22 Mart 1941



Abdullah Kutalmış MIZRAK/Emlakkulisi.com




Geri Dön