16 / 04 / 2024

2016'da emlak vergisi ödeyenler kimler?

2016'da emlak vergisi ödeyenler kimler?

1 Mart 2016 tarihi itibariyle başlayan gayrimenkul vergilerinin başında emlak vergisi bulunuyor. Bu verginin ilk taksit ödemeleri 31 Mayıs'a kadar devam ediyor. Peki, 2016'da emlak vergisi ödeyenler kimler?



2016'da emlak vergisi ödeyenler kimler?

1 Mart 2016 tarihi itibariyle başlayan gayrimenkul vergilerinin başında emlak vergisi bulunuyor. Bu verginin ilk taksit ödemeleri 31 Mayıs'a kadar devam ediyor.


Vergi ödemeleri ilçe belediyesine gidilerek yapılabildiği gibi internet üzerinden de yapılabiliyor. Peki, 2016'da emlak vergisi ödeyenler kimler?


Kanunen emlak vergisi, gayrimenkul sahibi tarafından ödeniyor. Varsa intifa hakkı sahibi, her ikisi de yoksa bina veya arazide malik gibi tasarruf edenler vergi mükellefi oluyor. 


Bir bina veya arazide paylı mülkiyet halinde malik olanlar hisseleri oranında mükellef oluyor; Elbirliği mülkiyette ise malikler vergiden müteselsilen sorumlu oluyor.


Buna göre 2015 yılında taşınmaz mal satın alan kimselerin emlak vergisi mükellefiyeti 2016'da başlıyor. Ancak 2016'da taşınmaz alan kimseler ödemelere 2017 yılında başlayacak.


Geliri olmayan tek mesken sahipleri muaf

Emlak vergisi ödemelerinden geliri olmayan ve tek meskeni olan kimseler vergi ödemelerinden muaf tutuluyor. Emlak vergisi muafiyeti için ilçe belediyesine müracaat edilmesi gerekiyor. 


Ayrıca bu kişiler muaf olduğundan habersiz bir şekilde ödediği emlak vergilerini 5 yıl geriye dönük olarak iade alabiliyor.



Emekliler emlak vergisi ödemeyecek mi?




Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com





Geri Dön