18 / 04 / 2024

Emlak vergisi muafiyetinden kimler yararlanır?

Emlak vergisi muafiyetinden kimler yararlanır?

Emlak vergisi, gayrimenkuller için belediyeye ödenen vergi olarak karşımıza çıkıyor. Vergi her sene mesken, işyeri, arsa ve araziler için ödeniyor. Peki kimler vergi öder? Emlak vergisi muafiyetinden kimler yararlanır?



Emlak vergisi muafiyetinden kimler yararlanır?

Emlak vergisi, gayrimenkuller için belediyeye ödenen vergi olarak karşımıza çıkıyor. Vergi her sene mesken, işyeri, arsa ve araziler için ödeniyor.


İlk taksit ödemeleri Mart, Nisan ve Mayıs aylarında ödenen emlak vergisi ikinci taksitleri ise Kasım ayı içerisinde ödeniyor. Vergi bedeli taşınmazın değeri ile emlak vergisi oranının hesaplanması ile bulunuyor. Emlak vergisi oranları şu şekilde sıralanıyor:


Büyükşehir Belediyesi

Binalarda Binde 4 

Meskenlerde Binde 2 

Arazilerde Binde 2 

Arsalarda Binde 6 


Normal Yörelerde  

Binalarda  Binde 2                    

Meskenlerde Binde 1                  

Arazilerde Binde 1                

Arsalarda  Binde 3    


Emlak vergisini kimler öder?

Bina veya arazinin maliki, varsa intifa hakkı sahibi, her ikisi de yoksa bina veya arazide malik gibi tasarruf edenler vergi mükellefi oluyor.


Bir bina veya arazide paylı mülkiyet halinde malik olanlar hisseleri oranında mükelleftirler. Elbirliği mülkiyette ise malikler vergiden müteselsilen sorumludurlar.


Emlak vergisi muafiyetinden kimler yararlanır?

Vergide mesken sahipleri için muafiyet uygulaması bulunuyor. Vergi ödemelerinden muaf olmak için 200 metrekareyi geçmeyen tek meskene sahip olmak gerekiyor. Muafiyet için bir dilekçe ile belediyeye müracaat ediliyor. Muafiyetten yararlanabilen kimseler şu şekilde sıralanıyor:


Emekliler, 

Özürlüler, 

Gaziler,

Engelliler,

Şehitlerin dul ve yetimleri, 

Hiçbir geliri olmayan işsizler, 

Ev hanımları.



10 soruda emlak vergisi!



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com





Geri Dön