18 / 04 / 2024

2b arazileri en çok nerede var?

2b arazileri en çok nerede var?

2b arazileri kadastro çalışmaları ile belirleniyor. Kadastro çalışmalarına başlanmadan 15 gün önce bölge merkezine duyuru yapılması gerekiyor. Peki, bu çalışmalar kapsamında 2b arazileri en çok nerede var?



2b arazileri en çok nerede var?


Kadastro marifetiyle orman alanları dışına çıkartılmış, bir daha geri kazanılamayan ve ıslah edilemeyen ve orman vasfını yitirmiş olan alanlar 2b arazisi olarak tanımlanıyor. "2b", 6831 Sayılı Orman Kanunu'nun 2. maddesinin B bendi için kullanılan kısaltma olarak karşımıza çıkıyor.


Kadastro bölgesindeki her köy ile belediye sınırları içinde bulunan mahallelerin her biri, kadastro çalışma alanını teşkil ediyor. Kadastro müdürü, kadastrosuna başlanacak mahalleyi veya köyü, en az 15 gün önce bölge merkezi ile çalışma alam ve komşu köy, mahalle ve belediyelerde alışılmış vasıtalarla duyuruyor. 


Yapılan bu duyurularda kadastro çalışmalarının ne zaman başlanıp biteceği bildiriliyor. Kadastro çalışma alanı sınırında orman bulunduğu takdirde; durum çalışmaya başlamadan iki ay önce Orman Genel Müdürlüğüne bildiriliyor .Orman Kanunu hükümlerine göre orman kadastro komisyonlarınca tespit ve haritasına işaretlenerek tutanakları ile birlikte kadastro ekiplerine teslim ediliyor. Peki bu tespitler kapsamında 2b arazileri en çok nerede var?


2b arazileri en çok nerede?

Türkiye'de toplam 473 bin 419 hektar 2B arazisi bulunuyor. Eskişehir, Kırklareli, Tekirdağ, Manisa, Samsun ve Bursa gibi şehirlerin de araların da olduğu 2B alanlarında ilk sırada yer alan şehirler aşağıda sıralanıyor.


2B arazileri en çok Marmara, Ege ve Akdeniz bölgesinde bulunuyor. İstanbul'da en büyük payı ise Beykoz, Çatalca, Şile ve Silivri gibi semtler alıyor. Ayrıca Ümraniye, Sultanbeyli, Çekmeköy, Şişli, Sarıyer, Eyüp ilçelerinde de 2B arazileri bulunuyor. Şişli'ye bağlı Ayazağa, Sarıyer'e bağlı Kilyos, Zekeriyaköy, Bahçeköy ve Eyüp'e bağlı Göktürk, Kemerburgaz gibi yerler Avrupa yakasında öne çıkan semtler olarak karşımıza çıkıyor;



2b arazisi kadastro tespitine itiraz!



Öznur Yaslı/Emlakkulisi.com


Geri Dön