26 / 04 / 2024

Apartman aidatına faiz uygulanır mı?

Apartman aidatına faiz uygulanır mı?

Apartman aidatı bedelinin zamanında ödenmemesi veya hiç ödenmemesi durumunda gecikme zammı uygulanıyor. Peki, aidata faiz uygulanır mı?



Apartman aidatına faiz uygulanır mı?

Bilindiği üzere, her  anataşınmazın (site, rezidans, apartman, bina, AVM vs.) ortak giderleri bulunuyor. Bu giderler de kat maliklerince karşılanıyor.Kat maliklerinin tümü “kapıcı, bahçıvan, kaloriferci, bekçi, teknisyen gibi personel giderlerine” eşit olarak katılmakla yükümlü sayılıyor.


Kat maliki, Kat Mülkiyeti Kanunu madde 20 uyarınca payına düşecek gider ve avans borcundan ve gecikme tazminatından, bağımsız bölümlerin birinde kira akdine, oturma (sükna) hakkına veya başka bir sebebe dayanarak devamlı bir şekilde faydalananlar da müştereken ve müteselsilen sorumlu oluyor.


Anagayrimenkulün sigorta primlerine ve bütün ortak yerlerin bakım, koruma, güçlendirme ve onarım giderleri ile yönetici aylığı gibi diğer giderlere ve ortak tesislerin işletme giderlerine ve giderler için toplanacak avansa kendi arsa payı oranında katılmakla yükümlü oluyor. 


Belirlenen bedelin zamanında ödenmemesi veya hiç ödenmemesi durumunda gecikme zammı uygulanıyor. Peki, aidata faiz uygulanır mı?


KMK 22. maddeye göre, ortak gider ve avansı gününde ödemeyenler için aylık yüzde 5 oranında gecikme tazminatı uygulanıyor. Gecikme tazminatı, faiz değildir. Geç ödemeden dolayı ortaya çıkan mağduriyetin karşılığı olarak tanımlanabilir. 


Eğer kat maliki aidatını ödememekte ısrar ederse; temerrüt faizinin yanı sıra İcra İflas Kanunu 67. M’ye göre yüzde 40 inkar tazminatı ödettirilebiliyor.  KMK, 22’ye göre, borçlu kişinin bağımsız bölümü (daire, dükkan vs.) diğer kat maliklerine lehine ipotek ettirilebiliyor. 


Apartman aidatı gecikme faizi hesaplaması!


Öznur YASLI/Emlakkulisi.com


Geri Dön