25 / 04 / 2024

Arsa vergisi ne kadar?

Arsa vergisi ne kadar?

Arsa vergisini, arazinin maliki, varsa intifa hakkı sahibi, her ikisi de yoksa araziye malik gibi tasarruf edenler ödüyor. Peki 2014 yılı arsa vergisi ne kadar? Arsa vergisi nasıl hesaplanır?



Arsa vergisi ne kadar?

Arsa ve arazileri sahiplerinin her sene iki eşit taksit halinde ödeniyor. Arazi vergisini, arazinin maliki, varsa intifa hakkı sahibi, her ikisi de yoksa araziye malik gibi tasarruf edenler ödüyor.


Bir araziye paylı mülkiyet halinde malik olanlar, hisseleri oranında mükelleftirler. Elbirliği mülkiyette malikler vergiden müteselsilen sorumlu olurlar. 


Mülkiyeti ihtilaflı bulunan arazi için mutasarrıfı bulunmıyan kişiler tarafından ödenen Arazi Vergileri ihtilafın ödeme yapan aleyhine sonuçlanması halinde ihtilafla ilgili bulunanların karar tarihinden itibaren bir yıl içerisinde başvurmaları şartiyle kendilerine ret ve iade olunur. 


Arazi Vergisinin matrahı arazinin bu kanun hükümlerine göre tespit olunan vergi değeridir. Peki, arsa vergisi ne kadar?


Arsa ve arazilerde ise vergi şu oranlar şu şekilde; Büyükşehirdeki bir arazinin vergi oranı binde 2, büyükşehirde olmayan bir arazinin vergi oranı binde 1; Büyükşehirdeki bir arsanın vergi oranı binde 3, büyükşehirde olmayan bir arazinin vergi oranı binde 6 oranı ile vergi hesabı yapılıyor.


Arsa vergisi hesaplama örneği:

Değeri 50 bin TL olan ve büyükşehirde yer alan bir arsanın 2014 yılında ödenecek emlak vergisi 300 TL olup; bunun 150 TL'si Mayıs ayında; 150 TL'si Kasım ayında ödenebiliyor.



Arazi vergisinde vergi değerini değiştiren nedenler nelerdir?



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com




Geri Dön