18 / 04 / 2024

Konut emlak vergisi ne kadar?

Konut emlak vergisi ne kadar?

Emlak vergisi, mesken, işyeri, arsa ve arazi sahipleri tarafından her sene ödenmesi gereken vergi oluyor. Peki, bir evi olanlar emlak vergisi öder mi? Konut emlak vergisi ne kadar? İşte emlak vergisi mesken uygulamaları...



Konut emlak vergisi ne kadar?

Emlak vergisi, mesken, işyeri, arsa ve arazi sahipleri tarafından her sene ödenmesi gereken vergi oluyor. Senede 2 eşit taksit halinde ödeniyor.


Vergi ödemeleri taşınmazın bağlı olduğu belediyeye yapılıyor. İlk taksitler; Mart, Nisan ve Mayıs aylarında ödeniyor. İkinci taksitler ise Kasım ayı içerisinde ödeniyor. 


Vergi için ödenecek bedel taşınmazın değeri ve emlak vergisi oranları üzerinden hesaplanıyor. Meskenlerde 0 oranlı emlak vergisi uygulaması da bulunuyor.


Normal yörelerde; Meskenlerde Binde 1 

Büyükşehir belediyesinde; Meskenlerde Binde 2 


0 oranlı emlak vergisi şartları:

200 metrekareyi geçmeyen tek mesken sahipleri emlak vergisinden muaf olabiliyor. Ancak muafiyet için bu koşulu yerine getirenlerin gelirinin olmaması gerekiyor. Muafiyetten işsiz, ev hanımı, dul, yetim, engelli, gazi ve emekliler faydalanabiliyor.


Bunun için belediyeye bir dilekçe ile bildirimde bulunulması gerekiyor. Muaf olduğundan habersiz bir şekilde ödenen emlak vergisinin iadesi de mümkün oluyor. 5 sene öncesinde ödenen vergiler geri alınabiliyor.


Emlak vergisi hesaplama hakkındaki tüm cevaplar!



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com



Geri Dön