28 / 03 / 2024

Emlak alım satım gelir vergisi 2015!

Emlak alım satım gelir vergisi 2015!

Gelir Vergisi Kanunu gereğince emlak satışından elde edilen gelirler için değer artış kazancı vergisi ödeniyor. Peki, emlak alım satım gelir vergisi 2015 ne kadar? Vergi nasıl ödenir?



Emlak alım satım gelir vergisi 2015!

Gelir Vergisi Kanunu gereğince emlak satışından elde edilen gelirler için değer artış kazancı vergisi ödeniyor. Ancak bu vergiyi her taşınmaz satışı yapan kimse değil, yalnız belli bir süre içerisinde satış yapan kimseler ödüyor.


Gelir Vergisi Kanununun mükerrer 80 inci maddesi gereğince; taşınmaz mal ve hakların 5 yıl içerisinde elden çıkarılmasından doğan kazançlar değer artış kazancının konusunu oluşturuyor.


Değer artış kazancında vergilendirilecek kazanca "safi değer artışı" deniliyor. Vergi için her sene  istisna bedeli belirleniyor. 


Değer artışı kazançlarına ilişkin istisna Tutarı her sene yeniden belirleniyor. Peki, emlak alım satım gelir vergisi 2015 ne kadar?


Değer Artışı Kazançlarına İlişkin İstisna Tutarı Gelir Vergisi Kanununun mükerrer 80 inci maddesinde yer alan değer artışı kazançlarına ilişkin istisna tutarı, 2015 takvim yılı gelirlerine uygulanmak üzere 10.600 TL olarak tespit edildi.


Emlak alım satımında gelir vergisi, elde edilen kazancın bu sınırı aşması halinde ödeniyor.


Vergi, mal ve hakların elden çıkarılması halinde satışın gerçekleştiği seneyi takip eden yıl içinde ödeniyor. Örneğin, 2015 yılında satan gayrimenkul sahipleri vergisini 2016 yılında ödüyor.



Emlak alan ne kadar tapu harcı öder?




Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com





Geri Dön