25 / 04 / 2024

Emlak alan ne kadar tapu harcı öder?

Emlak alan ne kadar tapu harcı öder?

Taşınmaz malların alım satım işlemleri, ilgili tapu dairesinde yapılıyor. Emlak satmak ya da gayrimenkul satın almak isteyenlerin karşısına bu süreçte bazı masraflar çıkıyor. Peki, emlak alan ne kadar tapu harcı öder?



Emlak alan ne kadar tapu harcı öder?

Taşınmaz malların alım satım işlemleri, ilgili tapu dairesinde yapılıyor. Satış işlemlerinin yapılabilmesi için alıcı ve satıcının randevu alması gerekiyor.


Emlak satmak ya da gayrimenkul satın almak isteyenlerin karşısına bu süreçte bazı masraflar çıkıyor. Masraflar karşılanması halinde devir işlemleri gerçekleşebiliyor. Peki, emlak alan ne kadar tapu harcı öder?


Emlak satışı için ödenecek tapu harcı, satış bedeli üzerinden hesaplanıyor. Tapu harcı oranı ise satış bedelinin binde 20'si olarak belirleniyor. 


Tapu harcı hesaplama örnekleri:

Satış değeri 100 bin TL olan satışın tapu harcı 2 bin TL

Satış değeri 200 bin TL olan satışın tapu harcı 4 bin TL

Satış değeri 300 bin TL olan satışın tapu harcı 6 bin TL

Satış değeri 400 bin TL olan satışın tapu harcı 8 bin TL

Satış değeri 500 bin TL olan satışın tapu harcı 10 bin TL


Tapu harçları alıcı ve satıcı ayrı ayrı ödüyor. Örneğin satış değeri 200 bin TL ise, alıcıdan 4 bin TL satıcıdan 4 bin TL olmak üzere toplamda 8 bin TL harç ödenmiş oluyor. 


Aynı zamanda tapu döner sermaye bedelleri de ödeniyor.Tapu harcının yanında ödenecek tapu döner sermaye masrafı ise 82,50 TL olarak tahsil ediliyor. 


Ayrıca, emlakçı ile çalışılması halinde ise emlakçı komisyonu ödeniyor. Emlak alım satımda emlakçı komisyonu da satış bedeli üzerinden ödeniyor. Emlakçı komisyonu; alıcı ve satıcıdan yüzde 2’şer + KDV formülü ile hesaplanıyor.



Tapu bağış işlemleri 2015!



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com





Geri Dön