29 / 03 / 2024

Bu yıl arsa ve arazi alanlar ne kadar tapu harcı ödeyecek?

 Bu yıl arsa ve arazi alanlar ne kadar tapu harcı ödeyecek?

Arsa ve arazi alanların tapu dairesinde ne kadar tapu harcı ödeyeceği merak ediliyor. 2018 yılında ödenecek harçlar da belli oldu. Peki bu yıl arsa ve arazi alanlar ne kadar tapu harcı ödeyecek? diyorsanız işte yanıtı...



Arsa veya arazi satın almak isteyen alıcılar konutlarda olduğu gibi  bazı masrafları ödemekle mükellef oluyor. Arsa ve arazi alım satım işlemleri için öncelikle tapu dairesinden randevu alınıyor.

 

Gerekli olan belgelerin temin edilmesi ve tapu memuruna teslim edilmesinin ardından tapu harcının da ödenmesi isteniyor. 

 

Harç, satış bedeli üzerinden hesaplanarak ödeniyor. Buna göre bir arazinin satışa konu olması durumunda ödenecek tutar, satış bedeline göre değişiyor. Arazi değeri yüksekse, harç da yüksek oluyor. Arazi değeri düşükse harç da düşük oluyor.

 

Peki 2018 yılında arsa tapu harcı ne kadar? Arazi alanlar bu yıl ne kadar harç ödeyecek? diye merak ediyorsanız işte yanıtı..

 

Tapu ve Kadastro Harçları, 28 Aralık'ta Resmi Gazete'de yayımlanan Harçlar Kanunu Genel Tebliği kapsamında yer aldı. Tebliğ kapsamında 2018'de gayrimenkullerin ivaz karşılığında veya ölünceye kadar bakma akdine dayanarak yahut trampa hükümlerine göre devir ve iktisabında gayrimenkulun beyan edilen devir ve iktisap bedelinden az olmamak üzere emlak vergisi değeri üzerinden devir eden ve devir alan için ayrı ayrı binde 20 oranında tahsil edilecek.

 

Buna göre bu yıl arsa ve arazilerden binde 20 oranında harç tahsil edilecek. 2018 arsa ve arazi tapu harcı hesaplama örnekleri aşağıda yer alıyor: 

Arazi tapu harcı hesaplama örneği 2018

Arazi satış bedeli: 100 bin lira

Harç oranı: Binde 20

Harç bedeli: 2 bin lira x 2


Arsa tapu harcı hesaplama örneği 2018

Arsa satış bedeli: 50 bin lira

Harç oranı: Binde 20

Harç bedeli: 1 bin lira x 2


Tapu döner sermaye harcı 2018 ne kadar?

Tapu dairesinde gerçekleşen işlemler için ödenen masraflar arasında döner sermaye bedeli de yer alıyor. Bu bedeller her sene yeniden belirleniyor. 

 

2018 yılında tapu satış döner sermaye harcı 103 lira 50 kuruş olarak tahsil edilecek.

 

Özge ÖZDEMİR ÇOLAK/Emlakkulisi.com


 


Geri Dön