27 / 04 / 2024

Emlakçıdan ev alanlar ne kadar tapu masrafı öder?

Emlakçıdan ev alanlar ne kadar tapu masrafı öder?

Emlakçı aracılığı ile ev satın alan kimselerin, emlakçıya ödeyeceği komisyon bedeli nedeniyle toplam masrafları artıyor. Peki, emlakçıdan ev alanlar ne kadar tapu masrafı öder?



Ev sahibi olmak isteyen kimseler, istedikleri bölgelerde istedikleri özelleriklere sahip ve bütçelerine uygun daireleri emlakçılar aracılığı ile daha hızlı bir şekilde bulabiliyor.

 

Ancak emlakçıların gösterdikleri evin beğenilmesi ve satın alınması halinde tapu masraflarına bir de emlakçı komisyonu ekleniyor. Dolayısı ile bu süreçte satış bedeli haricinde belli bir nakitin de olması gerekli oluyor.

 

Peki, emlakçıdan ev alanlar ne kadar tapu masrafı öder? Emlakçı komisyonu ne kadar? Tapu harçları ne kadar?

 

Emlakçılar mevcut uygulamada evin satış bedeli üzerinden alıcı ve satıcıdan ayrı ayrı yüzde 2 + KDV bedelinde komisyon alıyor.

 

Kiralamalarda ise söz konusu komisyon yalnız kiracıdan alınıyor. Komisyon, bir defaya mahsus olmak üzere, kontrat süresi ne olursa olsun, 1 yıllık kira bedelinin yüzde 10’nu + KDV bedelinde tahsil ediliyor.

 

Komisyona sınırlama geliyor

 

Taşınmaz ticareti hakkında yönetmelik taslağı kapsamında emlakçı komisyonuna bir sınırlama getiriliyor. Taslağın yürürlüğe girmesi ile alım satım işlemlerinde hizmet bedeli oranı, alım satıma aracılık sözleşmesinde yer alan satış bedelinin yüzde üçünden fazla olamayacak.

 

Kiralama işlemlerinde ise hizmet bedeli, kiralamaya aracılık sözleşmesinde yer alan kira bedelinin bir aylık tutarından fazla olamayacak.

 

Hizmet bedeli, iş sahibi ile alıcı veya kiracı arasında aksi yazılı olarak kararlaştırılmadıkça eşit olarak paylaştırılacak.

 

Emlakçılar yer gösterme ücreti alır mı?

 

Emlakçıların yasal olarak yer gösterme ücreti istemeye hakkı bulunmuyor. Ayrıca emlak komisyoncusu, kapora alma konusunda kendisine açıkça verilmiş vekaletname olmaksızın kapora alamıyor.

 

Tapu harçları değişmedi


Tapu dairesinde yapılan ev devir işlemi için satış bedeli üzerinden binde 20 oranında harç ödemesi yapılıyor. Bu harcı alıcı ve satıcı ayrı ayrı ödüyor. Böylece toplamda binde 40 oranında tapu harcı ödenmiş oluyor.

 

Tapuda ödenen masraflar arasında tapu döner sermayesi de bulunuyor. Bu bedel 2018 yılında 103,50 TL olarak tahsil ediliyor.

 

Tapu harcında indirim olacak mı?


Geçtiğimiz sene gayrimenkul sektörünü desteklemek için uygulanan tapu harcı indirimi 15 Mart ve 30 Eylül tarihlerinde geçerli oldu. Bakanlar Kurulu 2018 yılı için henüz herhangi bir tapu harcı indirim kararı almadı.

 

Örnek masraf hesabı..

 

Emlakçıdan 250 bin TL değerinde ev satın alan kimselerin ödeyeceği masrafları hesaplayalım:

 

Emlakçı komisyon bedeli: 5 bin TL
Tapu harcı bedeli: 5 bin TL
Tapu döner sermaye bedeli: 103,50 TL

 

 

Taşınmaz ticareti hakkında yönetmelik taslağı!

 

Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com

 


Geri Dön