26 / 04 / 2024

Ev alıp satan bu yıl ne kadar tapu masrafı ödeyecek?

Ev alıp satan bu yıl ne kadar tapu masrafı ödeyecek?

Gayrimenkul alım satım işlemleri sırasında hem alıcıdan hemde satıcıdan tapu harcı ödemesi tahsil ediliyor. Tapu harcı masrafı tarafların anlaşması halinde sadece alıcıdan da tahsil edilebiliyor. Peki, ev alıp satan bu yıl ne kadar tapu masrafı ödeyecek? İşte tüm merak edilenler...



Tapu harcı, gayrimenkul alım satım işlemleri için talep edilen tapu hizmet bedeli olarak karşımıza çıkıyor. Taşınmazlar için tapu işlemlerinin gerçekleştirilebilmesi adına tapu harcının mutlaka ödenmesi gerekiyor. Aksi takdirde tapu işlemleri gerçekleştirilemiyor. 

Tapu harcını hem alıcı hem de satıcı ayrı ayrı ödüyor. Alıcı ve satıcılardan yüzde 2 oranında alınan tapu harcı, toplam satış bedelinin yüzde 4'ü oranında tahsil ediliyor. 

Gayrimenkul devir ve satış işlemlerinde harç bedeli, emlak vergisi değerinden az olmamak üzere, beyan edilen devir ve iktisap bedeli üzerinden hesaplanıyor. Buna göre bir gayrimenkulün devir işlemi esnasında alıcı taraflarından binde 20, satıcı tarafından da binde 20 olmak üzere toplam binde 40 oranında tapu harcı alınıyor. 

Örneğin 300 bin TL'lik bir konut satışı gerçekleştirildiğinde alıcı ve satıcı yüzde 2'şerlik kısmını yani 6.000 TL'nin tapu harcı olarak ödenmesi gerekiyor. Buna göre ödenen toplam tapu harcı miktarı 12 bin TL oluyor. 
 


Geri Dön